AcasăȘTIRI EXTERNEArme și combatanți pentru Ucraina / Putin ar putea lovi teritoriul NATO

Arme și combatanți pentru Ucraina / Putin ar putea lovi teritoriul NATO

Arme și combatanți pentru Ucraina / Putin ar putea lovi teritoriul NATO

Rusia se apropie tot mai mult de un conflict cu NATO, după ce a bombardat centrul de pregătire militară din Iavoriv al Ucrainei, lângă granița cu Polonia, țară membră a Alianței Nord Atlantice.

Atacul a survenit după ce ministrul rus adjunct de Externe, Serghei Riabkov, a avertizat SUA că convoaiele care aduc arme din mai multe țări în Ucraina sunt „nu doar o mișcare periculoasă, ci ținte legitime”.

Rusia vizează voluntarii occidentali care sprijină Kievul

Rușii vizau voluntari occidentali care sprijină Ucraina, precum și armele primite de forțele Kievului. În ciuda dezmințirilor, surse militare au dezvăluit că la Iavoriv se aflau voluntari din SUA, Irlanda, Germania și Marea Britanie, scrie Debka.

Nu există informații dacă personalul străin s-a numărat printre cele 35 de persoane ucise și 130 de rănite în atacul rusesc cu rachete cu rază lungă de acțiune asupra acestui centru militar, la vest de Liov.

Contra-avertismentul Washingtonului a fost transmis de consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, care a spus: „Dacă există un atac militar pe teritoriul NATO, acesta ar aduce întreaga forță a Alianței pentru a răspunde”.

Un impas periculos marcheaza a treia saptămână de conflict din Ucraina, spun sursele militare ale Debka.

Pe de o parte, Moscova nu-si permite sa lase Occidentul să continue să trimită arme în Ucraina pentru a fi folosite împotriva forțelor ruse – si nu s-ar putea opri la granita unui membru NATO să oprească livrările.

Pe de altă parte, Washingtonul și NATO nu pot opri fluxul de arme în valoare de milioane de dolari, cum ar fi rachetele antitanc și antiaeriene, precum și combatanții occidentali, pentru întărirea rezistenței ucrainene.

Ciocnirile poit deveni inevitabile. Este probabil ca acestea să fie locale și limitate ca amploare, cel puțin în stadiul incipient.

Trupe ruse din Armenia și Nagorno Karabakh pleacă spre Ucraina

Președintele Joe Biden a declarat duminică: „Nu vom duce un război împotriva Rusiei în Ucraina. Confruntarea directă dintre NATO și Rusia este al treilea război mondial – ceva pe care trebuie să ne străduim să îl prevenim”, a spus el.

Pe lângă atacul bazei Iavoriv, armata rusă  s-a concentrat încă de sâmbătă pe contituirea și aducerea de provizii noi celor două convoaie încă staționare la vest și la est de Kiev, cu bombardamente de artilerie asupra orașului.

Există semne că unitățile militare ruse menținute în Armenia și Nagorno Karabkah se pregătesc să se îndrepte spre Ucraina. Navele de război rusești au blocat între timp portul Odesa de la Marea Neagră.

author avatar
Tudor Borcea
551 afisari

3 COMENTARII

  1. Hai sictir cu bombardarea teritoriilor nato sau o facatura sa bage tari ca noi ssu polonezii la inaintare ca doar nu or sa intre nemtii sau francrzii sau olandezii cacaciosi!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger