AcasăȘTIRI EXTERNEArme pentru tineri. Decizie istorică a justiției americane, după 50 de ani

Arme pentru tineri. Decizie istorică a justiției americane, după 50 de ani

Arme pentru tineri. Decizie istorică a justiției americane, după 50 de ani

Un tribunal american a invalidat marți, 13 iulie, o lege care a interzis de mai bine de 50 de ani armurierilor autorizați să vândă arme de mână (pistoale sau revolvere) persoanelor cu vârsta mai mica de 21 de ani.

Această decizie a Curții federale de Apel din Virginia reprezintă un serios revers pentru susținătorii unei mai bune reglementări a armelor de foc în Statele Unite.

Al doilea amendament, glonțul de argint

„Cele mai prețioase drepturi constituționale ale noastre se aplică de la vârsta de 18 ani, iar dreptul de a purta arme garantat prin al doilea amendament nu este diferit”, precizează în decizia sa judecătorul Julius Richardson, care a fost numit de Donald Trump, un partizan al armelor de foc.

Spre deosebire de președintele Joe Biden, care dorește o încadrare mai severă a dreptului de a cumpăra și purta arme.

Al doilea amendament din Constituția SUA menționează „dreptul poporului de a deține și de a purta arme”, dar face obiectul unor interpretări divergente în Statele Unite. Această decizie poate fi încă atacată, inclusiv în fața Curții Supreme a Statelor Unite, cu o puternică majoritate conservatoare (șase judecători din nouă), scrie AFP.

40.000 de morți în 2020

Decizia instanței din Virginia amenință o lege adoptată în 1968 de Congresul SUA, ai cărei aleşi au spus la vremea respectivă că tinerii majori comit mai multe crime decât persoanele mai în vârstă.

„Suntem conștienți de gravitatea violenței cu arme de foc în această țară și salutăm dorința lăudabilă a Congresului de a reduce această violență fără sens”, scrie judecătorul Richardson, în timp ce anul trecut 40.000 de oameni au murit în incidente armate în SUA.

„Judecătorii nu trebuie să se substituie legiuitorilor”

„Dar recunoaștem că al doilea amendament întruchipează un drept fundamental și anterior care împuternicește oamenii să își protejeze viața, libertatea și proprietatea”, a adăugat el în decizia sa, care a primit sprijinul unui alt magistrat.

Pe de altă parte, al treilea judecător al Curții de Apel și-a exprimat opoziția într-un text disjunct. „Decizia majoritară de a acorda lobby-ului armelor o victorie într-o luptă pe care a pierdut-o acum mai bine de 50 de ani în Capitol Hill este nefondată legal”, a scris James Wynn, estimând că judecătorii nu ar trebui să se substituie legiuitorilor.

author avatar
Tudor Borcea
391 afisari

6 COMENTARII

  1. Ne mai luam acum de la 40.000 probabil ca judele nici nu stie daca au fost macar prinsi cei 20.000 de criminali postolari.

  2. Inainte de a debita imbecilitati ar trebui sa cunoasteti Constitutia, legile si hotărârile curtii supreme ale USA. Armele au in primul rand rolul de a tine in frîu guvernul.
    Daca tot va reguleaza grija, vedeti unde isi tine armata Elveției arsenalul.

    • Care dintre cretinii de serviciu ești? Barbu, sugiuk, purtătorul de cuvânt USRplus său noua speranță a coaliției ?
      Pentru culturala ta generală Elvetia, tara neutră are una din armatele cele mai mari si scumpe din europa.
      Ca sa-ti răspund la intrebare, tancurile de exemplu sunt garate acasa la militarii care le manipulează. Documentează-te singurel dacă efortul intelectual nu este prea mare…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger