AcasăȘTIRI EXTERNEArme nucleare în Suedia și Finlanda? Ce răspunde NATO la garanțiile cerute...

Arme nucleare în Suedia și Finlanda? Ce răspunde NATO la garanțiile cerute de Rusia

Arme nucleare în Suedia și Finlanda? Ce răspunde NATO la garanțiile cerute de Rusia

Potrivit declarațiilor făcute de adjunctul șefului Alianței conduse de SUA, NATO nu va oferi garanții nucleare pentru Rusia.

Secretarul general adjunct al NATO, Camille Grand, a declarat că alianța condusă de SUA nu intenționează să acorde garanții Rusiei în ceea ce privește desfășurarea de arme nucleare pe teritoriile celor doi membri potențiali, referindu-se la Finlanda și Suedia.

„Fiecare țară este liberă în domeniul nuclear”

Oficialul NATO a precizat că „fiecare țară este liberă în domeniul nuclear să desfășoare sau nu astfel de arme. Nu este vorba despre stabilirea unor restricții de principiu asupra unor posibile acțiuni ale Alianței”, a declarat oficialul NATO pentru postul elvețian de televiziune RTS, într-un interviu publicat marți.

 

Grand a subliniat că fiecare țară membră a NATO decide în mod suveran această chestiune, adăugând că nu există niciun dubiu în această privință. „Dar nu cred că, în situația actuală, este necesar să dăm Rusiei garanții în ceea ce privește postura noastră militară în regiune”, a continuat el, informează Telesur.

Grand a declarat că Finlanda și Suedia au fost cu mult timp în urmă țări neutre care s-au grăbit să se alăture NATO în scenariul actualului conflict dintre Rusia și Ucraina. El a subliniat că ambele țări au menținut legături strânse și cooperare militară cu blocul condus de SUA timp de decenii, în ciuda poziției lor neutre. „Aceștia sunt doi parteneri foarte apropiați care vin cu capacități militare semnificative. Ei aduc, de asemenea, cunoștințe despre regiunea Mării Baltice și a Mării Nordice”, a declarat Grand.

După începerea „operațiunii militare speciale” rusești pe teritoriul ucrainean, la 24 februarie, ca răspuns la eșecul Ucrainei de a îndeplini termenii acordurilor de la Minsk, Moscova a cerut ca Ucraina să își asume poziția de țară neutră și să renunțe la aspirațiile de aderare la NATO.

author avatar
Tudor Borcea