Rusia va monitoriza reacția autorităților din Republica Moldova la posibilele livrări de arme NATO către această țară, a declarat luni, 23 mai, ministrul rus adjunct de Externe, Andrei Rudenko.
„Nu suntem atât de surprinși de declarațiile Marii Britanii, cât de posibila reacție a Chișinăului. Dar vom urmări cu atenție această reacție, deoarece Constituția Republicii Moldova afirmă clar statutul său de neutralitate”, a declarat diplomatul, comentând declarațiile Marii Britanii privind posibilitatea livrărilor de arme NATO către Republica Moldova.
Maia Sandu: Neutralitatea nu ne oferă garanții
Rudenko a subliniat, de asemenea, că o astfel de perspectivă ridică întrebări din partea Rusiei. Săptămâna trecută, ministrul britanic de Externe, Liz Truss, a declarat pentru ziarul Daily Telegraph că aliații NATO discută problema ca nu doar Ucraina, ci și Republica Moldova să fie înarmată conform standardelor Alianței.
Truss a răspuns afirmativ la întrebarea dacă presupusa amenințare militară a Rusiei la adresa Republicii Moldova a fost motivul pentru care s-a ajuns la această situație.
La rândul său, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a subliniat că „nu vede nicio garanție că neutralitatea consfințită în Constituția țării o va proteja”.
Igor Dodon: Nu vrem să fim carne de tun
În replică, fostul președinte al țării, Igor Dodon, a declarat că o Republică Moldova neutră nu are nevoie de asistență militară din partea NATO, „pentru că poporul său nu vrea să fie carne de tun în scenariile cinice ale marilor jucători”, scrie Tass.
Potrivit sondajelor, majoritatea populației moldovene este împotriva aderării țării la NATO. Cu toate acestea, în ciuda prevederilor constituționale, republica cooperează cu alianța din 1994, în cadrul unui plan de parteneriat individual.
Cu câțiva ani în urmă, la Chișinău a fost deschis un birou de legătură NATO, iar centrul de informare continuă să funcționeze. Planul de interacțiune cu NATO pentru perioada 2022-2023, adoptat recent de guvernul moldovean, relevă consolidarea capacităților de luptă ale armatei moldovenești cu ajutorul blocului militar, extinderea participării acesteia la misiuni de pacificare sub egida ONU, UE și OSCE.
De asemenea, se subliniază obiectivul de a realiza retragerea militarilor ruși din Moldova și de a transforma operațiunea de menținere a păcii cu participarea căștilor albastre rusești din Transnistria într-o misiune civilă sub mandat internațional, la care se opune Tiraspolul.