AcasăȘTIRI EXTERNEArme. Europa, un nou hot spot pentru importuri

Arme. Europa, un nou hot spot pentru importuri

Europa a înregistrat cea mai puternică creștere a importurilor de arme din ultimii cinci ani și tendința se va accelera brusc odată cu anunțurile de reînarmare în fața noii amenințări rusești, potrivit unui raport publicat de Institutul internaţional de cercetare pentru pace de la Stockholm (SIPRI).

Transferurile globale de armament greu cum sunt tancurile, avioanele de luptă şi submarinele s-au diminuat cu 4,6% în acest interval, dar această scădere marchează variaţii ample între tendinţele regionale, a subliniat Pieter D.Wezeman, cercetător principal în programul SIPRI privind transferurile de arme.

Astfel, în Europa, comerţul cu arme a înregistrat o creştere cu 19%.

„Europa este noul punct fierbinte. Vom majora enorm cheltuielile militare, vom avea nevoie de multe arme noi şi o bună parte vor veni din importuri”, în principal intraeuropene şi americane”, precizează Siemon Wezeman, coautor al raportului.

Deteriorarea gravă a relaţiilor dintre majoritatea statelor europene şi Rusia a reprezentat un vector important de creştere a importurilor europene de armament, mai ales în statele care nu-şi pot asigura necesităţile cu ajutorul industriilor naţionale de apărare.

Exporturile  americane de arme au crescut cu 14% între 2012-2016 şi 2017-2021, cota globală a Statelor Unite în acest comerţ crescând de la 32% la 39%.

Rusia, care în perioada 2017-2021 a avut o cotă de 19% din totalul exporturilor de armament major, a înregistrat o scădere cu 26% a exporturilor de arme între 2012-2016 şi 2017-2021.

Mai multe ţări europene, inclusiv Germania, au anunţat deja planuri masive de investiţii militare. Avioane de luptă – în frunte cu F-35 americane – rachete, artilerie şi alte echipamente grele vor aproviziona în următorii ani armatele statelor alarmate  de invadarea Ucrainei de către Rusia.

Deși  greu de cuantificat din cauza opacității multor contracte, comerțul mondial cu arme este estimat la un mimin de 100 de miliarde de dolari anual.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
492 afisari

2 COMENTARII

  1. Ba nu e chiar asa,USA nu vinde F35 la orice tara doar la unii dintre aliati.Sunt putine tarile care au infrastructura de service si bani pentru asemenea avioane.In Romania noi nu avem decatF16 ,si alea second hand

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger