AcasăȘTIRI EXTERNEArme biologice dezvoltate de SUA în Ucraina. Moscova spune că are dovezile

Arme biologice dezvoltate de SUA în Ucraina. Moscova spune că are dovezile

Arme biologice dezvoltate de SUA în Ucraina. Moscova spune că are dovezile / Foto: printscreen

Rusia a acuzat Statele Unite de finanțarea unui program de arme biologice în Ucraina, susținând că a găsit dovezi în acest sens în laboratoarele ucrainene.

Moscova a cerut Consiliului de Securitate al ONU să lanseze o anchetă internațională privind implicarea Washingtonului în presupusa dezvoltare de arme biologice în Ucraina, a anunțat joi Ministerul rus de Externe.

Rusia: Program finanțat de Washington

Rusia „nu a avut altă opțiune decât să trimită o plângere președintelui Consiliului de Securitate al ONU pentru a solicita o anchetă internațională” privind „activitățile militare biologice americane pe teritoriul ucrainean”, a precizat ministerul, adăugând că plângerea a fost însoțită de un proiect de rezoluție corespunzător.

La scurt timp după ce a început ofensiva în Ucraina, în februarie, Rusia a acuzat Washingtonul de finanțarea unui program de arme biologice în această țară, susținând că a găsit dovezi în acest sens în laboratoarele ucrainene.

Potrivit Ministerului rus al Apărării, scopul cercetării a fost „crearea unui mecanism de răspândire invizibilă a agenților patogeni mortali”, informează BFM TV. Rusia a formulat în mod repetat aceste acuzații la reuniunile Consiliului de Securitate al ONU.

Casa Albă și Kievul au negat existența unor laboratoare pentru producerea de arme biologice în țară.

SUA: „Pure invenții”

Rusia a acuzat deja în 2018 SUA că a efectuat în secret experimente biologice într-un laborator din Georgia, o altă fostă republică a URSS care, la fel ca Ucraina, are ambiții de a adera la NATO și la UE.

Washingtonul a dezmințit, prin intermediul ambasadorului său la ONU, „o pură invenție”. Știm cu toții că aceste afirmații sunt pure invenții, prezentate fără nicio dovadă”, a declarat Linda Thomas-Greenfield. „Dar trebuie să profit de această ocazie pentru a clarifica lucrurile: Ucraina nu are un program de arme biologice (…) Statele Unite nu au un program de arme biologice”.

author avatar
Tudor Borcea