AcasăȘTIRI EXTERNEA trimis America, pe ascuns, arme strategice Ucrainei? „Ar putea instiga la...

A trimis America, pe ascuns, arme strategice Ucrainei? „Ar putea instiga la un Al Treilea Război Mondial”

Arme americane strategice, trimise în secret în Ucraina? „Ar putea instiga la un al treilea război mondial”

La Washington circulă zvonuri potrivit cărora Statele Unite ar fi furnizat Ucrainei mai multe arme decât a anunțat public administrația Biden.

Săptămâna trecută,vineri, un oficial de rang înalt al Pentagonului a declarat că SUA le furnizează în mod discret ucrainenilor rachete anti-radar de mare viteză – folosite pentru a ținti sistemele radar – de ceva timp.

Rachete tactice, trimise în secret Kievului?

„Când am anunțat pentru prima dată furnizarea inițială de rachete HARM, modul în care am caracterizat-o în anunț nu a fost specific. Am descris faptul că furnizam o capacitate de contra-radar”, a declarat oficialul.

Două zile mai târziu, Yahoo! News a publicat un articol în care susținea că recentele atacuri asupra țintelor rusești din Crimeea nu au fost rezultatul unor echipe de operațiuni speciale care transportau explozibili, așa cum sugerează Ucraina. În schimb, exploziile au fost rezultatul unor lovituri cu rachete cu rază lungă de acțiune, au declarat foști operatori speciali americani pentru experții Michael Weiss și James Rushton, scrie Politico.

Dar Ucraina nu are rachete cu raza de acțiune necesară pentru a lovi baza aeriană Saki din Crimeea, au remarcat ei – cel puțin nu cu rachetele pe care America și partenerii săi spun public că le-au transferat Kievului.

O posibilitate, conform lui Weiss și Rushton, este ca SUA să fi trimis în secret sistemul de rachete tactice al armatei, sau ATACMS (MGM-140 Army Tactical Missile System), în Ucraina. Dacă este adevărat – și nu este clar că este așa – acest lucru ar contrazice ceea ce administrația Biden a declarat public.

În iulie, consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan a declarat la Forumul de securitate Aspen că trimiterea acestor rachete ar provoca și mai mult Rusia și ar putea instiga la un potențial al treilea război mondial.

Una pe hârtie, alta pe teren

Dar apoi, luni, două persoane familiarizate au declarat că SUA au inclus muniții cu ghidaj de precizie Excalibur în pachetul de arme din 19 august, chiar dacă administrația nu le-a anunțat public.

Mai mult, un document trimis vineri de administrație legislatorilor, și văzut de NatSec Daily, enumeră ce conținea ultimul pachet de 775 de milioane de dolari, menționând că ceea ce merge în Ucraina nu este „limitat” la ceea ce apare în notificare.

Însă toate acestea sunt speculații. Niciun membru al administrației nu a confirmat sau măcar nu a lăsat să se înțeleagă că au existat transporturi secrete de arme către Ucraina. Chiar dacă ar fi existat, sunt șanse mici sau chiar deloc ca ei să împărtășească publicului o decizie clasificată.

Dar dacă există ceva în teoria armelor secrete, unii experți ar fi de acord cu abordarea mai discretă. „Este îmbucurător faptul că administrația pare să vorbească mai puțin și să facă mai mult în ceea ce privește transferurile de arme. Acest lucru este bun, deoarece le oferă rușilor un pic de incertitudine cu privire la ceea ce facem”, a declarat Tom Karakao de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale.

author avatar
Tudor Borcea