Cauta

Armata SUA a ucis 6.000 de oi cu o misterioasă armă chimică

Armata SUA a ucis 6.000 de oi cu o misterioasă armă chimică

„Incidentul Dugway” din Skull Valley pare desprins dintr-un film de groază.

La primele ore ale zilei de joi, 14 martie 1968, Fay Gillette, șeriful din Tooele, statul Utah, a făcut o descoperire macabră: câmpiile din Skull Valley erau acoperite de oi moarte, „cât vedeai cu ochii”.

Se estimează astăzi că, în acea noapte din 13 spre 14 martie, apoi în săptămânile care au urmat, nu mai puțin de 6.000 de oi au murit în Skull Valley. Foarte repede, suspiciunile s-au îndreptat către Dugway Proving Ground, o bază militară a guvernului SUA, aflată în apropiere.

Gaz sarin și bombe cu lilieci

Dugway nu este o bază oarecare. Acoperind o suprafață de 3,2 kilometri pătrați, este folosită pentru a testa tot ceea ce armata își imaginează pentru uciderea ființelor vii: bombe incendiare, aruncătoare de flăcări, bombe murdare și, mai ales, arme chimice.

De exemplu, la Dugway a fost dezvoltată sinistra „bat bomb”, o armă niciodată folosită, concepută pentru a arunca lilieci atașați de dispozitive incendiare în Japonia.

La acea vreme, Statele Unite dezvoltau o armă numită VX, o versiune de gaz sarin dar și mai letală, făcută celebră de Hollywood și de filmul Rock.

VX este un agent neurotoxic, adică o substanță care, dacă este absorbită, blochează transmisia nervoasă. Toți mușchii corpului se contractă, iar moartea prin asfixiere sau stop cardiac are loc după câteva secunde.

Test eșuat sau „eșuat”?

Extrem de letală, această otravă provoacă decesul începând cu o doză de zece miligrame. Dar de ce ar răspândi armata o substanță chimică atât de periculoasă pe propriul teritoriu?

Inițial, autoritățile militare au negat că sunt responsabile, dar testele științifice la sol și pe cadavrele oilor au relevat că într-adevăr VX a fost cel care a adus moartea animalelor.

Teoria cea mai probabilă este că, cu o zi înainte, rezervoarele unui avion care testa agentul toxic cu un rispozitiv tip spray, din aer, se defectaseră.

Astfel, VX ar fi fost aruncat la o altitudine mai mare decât cea prevăzută. O furtună care trecea ar fi dus otrava mai departe, acolo unde s-ar fi depus pe vegetație. În mod miraculos, nu există victime umane cunoscute.

Fără a-și recunoaște niciodată în mod deschis responsabilitatea, armata fusese de acord să plătească 376.000 de dolari drept compensație fermierului care deținea 90% din animalele ucise și să se ocupe de îngroparea lor, scrie Slate.

Cazul a șocat Statele Unite și a stârnit multe dezbateri cu privire la utilizarea armelor chimice. La acea vreme, mișcările de protest se opuneau deja utilizării lor în Vietnam. SUA au terminat distrugerea stocului de astfel de arme în luna mai a acestui an, conform tratatelor internaționale.

Ultimele stiri

  • Explozie uriașă la o benzinărie din Roma: cel puțin 20 de răniți – VIDEO
  • Coldea, „șeful cel mare”: Ies la iveală detalii-bombă din rechizitoriul DNA, despre rolul-cheie al fostului numărului 2 din SRI
  • Calcul estimativ. Câți bani pierde un român cu salariu de 4.000 de lei, lună de lună, din cauza scumpirilor
  • Angajații de la casele de pensii au început protestele. „Sporul de condiții vătămătoare nu reprezintă un privilegiu”
  • Probleme în Gara de Nord din Capitală. Panourile de informare și camerele de luat vederi nu mai funcționează
  • Anunț de atribuire UAT Orașul Negru Vodă
  • Caricatura Zilei
  • Horoscop 4 iulie 2025 – Te vei bucura de compania celor care te iubesc
  • Alege ce citești
  • Frenezia listărilor: Hong Kong depășește Wall Street
  • Exit mobile version