AcasăȘTIRI EXTERNEArmata secretă a lui Putin. TOTUL despre mercenarii grupului Wagner

Armata secretă a lui Putin. TOTUL despre mercenarii grupului Wagner

Armata secretă a lui Putin agită Africa. Cine sunt mercenarii grupului Wagner

În timp ce Franța a anunțat în această vară reducerea prezenței sale militare în Mali,  autoritățile din această țară din Africa sunt în proces de semnare a unui acord cu grupul paramilitar rus Wagner. Mali confirmă negocierile în curs. Cine sunt acești milițieni ruși, care aparțin unei companii private, dar apropiate  de Kremlin?

ONG-ul Amnesty International îl numește „armata secretă a lui Vladimir Putin”. Având până la 5.000 de mercenari, grupul rus de securitate Wagner este pe cale să semneze un acord cu junta din Mali.

„Instructori” pentru țările africane

Singura certitudine este că Ministerul Apărării din Mali a admis, marți, 14 septembrie, că se află în negocieri cu această companie militară privată, insistând totuși că „în acest stadiu, nu s-a semnat nimic”. Posibilul recurs la grupul Wagner ar putea duce la desfășurarea a o mie de paramilitari ruși în Mali.

Sosirea acestor trupe ar putea pune sub semnul întrebării angajamentul Franței în Mali, unde soldații săi luptă cu grupuri jihadiste de opt ani.

Apărând pentru prima dată alături de separatiștii din Donbass, în Ucraina, în 2014, grupul Wagner nu are nici o existență legală în Rusia, unde companiile militare private sunt interzise.

Dar prezența grupului a fost documentată cu trupele lui Bashar al-Assad în Siria, în Libia, alături de forțele mareșalului Khalifa Haftar, sau ca „instructori” în Republica Centrafricană și în alte părți. Mass-media occidentală a raportat, de asemenea, o prezență a grupului Wagneer în Mozambic, dar și în Sudan, în timpul represiunii împotriva protestatarilor anti-Omar al-Bashir din 2019.

„Încălcări ale drepturilor omului și încălcări ale dreptului internațional umanitar”

În Republica Centrafricană, explică Clément Di Roma, corespondentul France 24 la Bangui, „grupul Wagner este implantat de câțiva ani”. „Oficial, Moscova a desfășurat instructori ruși în țară din 2018 pentru a instrui armata națională, dar în spatele acesteia se află mercenarii ruși care operează, potrivit experților Națiunilor Unite”, reamintește jurnalistul.

Un grup de experți ONU s-a alarmat în luna martie de recrutarea de către guvernul Republicii Centrafricane a companiilor militare și de securitate private străine, care operează alături de forțele guvernamentale și care sunt acuzate de abuzuri multiple.

„După criza electorală din decembrie 2020 și  atacul rebelilor asupra capitalei Bangui, Republica Centrafricană a primit numeroase întăriri de la compania Wagner. Se spune că sunt prezenți până la 2.000 de mercenari. Ei încă luptă alături de armata națională în regiune, din ianuarie, au împins coaliția rebelă către granițele din nordul țării. În iunie, experții ONU trimiși aici au vorbit despre jafuri, asasinate oarbe, utilizarea forței excesive, arătând cu degetul către forțele naționale, aliații lor ruși și, de asemenea, către trupele rebele”, explică Clément Di Roma.

Raportul ONU, publicat la sfârșitul lunii iunie, se referă de fapt la „încălcări ale drepturilor omului și încălcări ale dreptului internațional umanitar”.

Cu toate acestea, Rusia și guvernul centrafrican neagă orice participare rusă la operațiunile forțelor naționale.

Evgheni Prigojin, mereu „bucătarul lui Putin”

Grupul Wagner, cu care Moscova neagă orice legătură, este totuși suspectat că aparține unui om de afaceri apropiat de Kremlin, Evgheni Prigojin, poreclit „bucătarul lui Putin”. Acest miliardar din Sankt Petersburg, cu trecut de pușcăriaș pentru banditism, și-a făcut avere cu restaurante de lux, oferind apoi cantine pentru armata rusă.

„Proprietar de restaurante de lux frecventate în 2000 de Putin”, el devine „cateringul oficial al Kremlinului”, spune Amnesty International, care publică un raport despre grupul paramilitar.

„Prigojin își folosește banii pentru a construi un imperiu al comunicațiilor și al mass-media pe care FBI l-a acuzat, în 2016, că a influențat alegerile prezidențiale din SUA în favoarea lui Donald Trump via faimoasa Internet Research Agency, fabrica sa de troli. Prigojin are și afaceri în minerit, gaze și petrol în Africa și Orientul Mijlociu”, indică Amnesty.

Un recrutor al grupului Wagner intervievat de France 24 în 2018, în timpul unei investigații asupra acestei organizații misterioase, a mărturisit, cu jumătate de gură, că lucrează pentru statul rus.

„Obiectivul principal al oricărei întreprinderi militare private este apărarea intereselor guvernului său dacă nu își poate folosi armata regulată. Obiectivele noastre sunt veniturile financiare și posibilitatea de a prelua controlul unei piețe mari de resurse petroliere pentru țara noastră”, a explicat omul aflat în fruntea unuia dintre aceste grupuri private, conectat la grupul Wagner.

Nașul de botez, un colonel din informațiile militare

Potrivit Amnesty International, organizația a fost denumită Wagner de către Dmitri Utkin, un locotenent-colonel care a lucrat în serviciile militare de informații, înainte să treacă în privat. „Utkin, nostalgic al naziștilor, a ales să denumească grupul paramilitar în omagiu pentru compozitorul preferat de Adolf Hitler, Richard Wagner”.

Plângere depusă în Rusia pentru atrocități în Siria

Amnesty international, dar și alte ONG-uri pentru drepturile omului, cum ar fi Federația Internațională pentru Drepturile Omului (FIDH) sau asociația rusă Memorial, acuză compania Wagner că a comis torturi, execuții sau violuri împotriva civililor, în zonele de conflict.

Pentru prima dată, o plângere a fost depusă în Rusia, la 15 martie, de trei ONG-uri, între care FIDH. Aceștia îi acuză membrii organizației Wagner de tortură și decapitare a unui suspect dezertor din armata siriană în 2017, în timp ce se aflau în Siria.

Într-un videoclip de o rară sălbăticie, dezvăluit în 2018 de ziarul rus independent Novaya Gazeta, bărbați vorbitori de limbă rusă sunt văzuți lovindu-și victima cu un ciocan și apoi dezmembrându-o, decapitând-o, în cele din urmă stropind-o cu benzină și dându-i foc.

De atunci, Novaïa Gazeta a fost grav amenințată, iar plângerea a rămas fără răspuns pentru moment.

author avatar
Tudor Borcea
1.433 afisari

3 COMENTARII

  1. De ce sunteți surprinși? Cine a inventat armatele private? Nu cumva marele democrat de peste balta cea mare, armate private ale SUA operând frecvent în Orientul Mijlociu și nu numai. Și credeți că militarii acestora erau îngeri?

  2. Ce faceti ?? Ii plangeti pe francezi??/ Dar, Legion etrangere ce-i ??/ Cumva o gradinita ??/ Oriunde unde sant interese economice, statele cu „verticalitate” sant prezente. Ghioceii doar „cara apa” la luptatori.

  3. Grupul „Wagner” aparține Ucrainei și NU Federației Ruse!!! Înțeleg că rusofobia e imensă printre jurnaliștii din România (ca și sinofobia, de altfel) dar măcar lipsa documentării să nu primeze! Nu încercați să vă considerați cititorii neinformați, sau sfertodocți, pentru că greșiți în raționamente! În criza din Belarus din anul trecut, grupul PMC Wagner a acționat la Minsk într-o manieră total subversivă, ca insurgenți, iar Lukașenko a confirmat-o oficial, informațiile primindu-le atât de la KGB, cât și de la FSB.
    Cât despre „bucătarul lui Putin” sunteți extrem de departe de… ADEVĂR! Nu știu de unde vă culegeți totalitatea materialului de informare, dar vă recomand (fără ironie sau malițiozitate) să vă verificați CORECT sursele.
    Dacă se întâmplă să vă lase „partenerii” de la Deveselul și de la Kogălniceanu din brațe, parcă văd o rotunjire a buzelor către Răsărit…. Și-n timpurile care vor urma, pentru ceea ce ați scris în momentul de față și nu numai, cu siguranță nu veți simți o bătaie amicală pe umăr, ci knutul rusesc pe spinare!!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger