AcasăȘTIRI EXTERNEArmata lui Putin nu mai ține pasul cu tehnologia. Caută cu disperare...

Armata lui Putin nu mai ține pasul cu tehnologia. Caută cu disperare cipuri americane

La șase luni de la invazia sa în Ucraina, Rusia este afectată de un deficit tehnologic sever cauzat de sancțiuni.

După ce au lansat (sau au pierdut în luptă) mult mai multe rachete decât au anticipat inițial, soldații Moscovei se bazează acum din ce în ce mai mult pe stocurile vechi de muniție din epoca sovietică, în timp ce forțele ucrainene înarmate de occident se luptă pentru a schimba situația într-o contraofensivă sudică.

Kievul este foarte conștient de faptul că rezultatul războiului va depinde probabil de modul în care Rusia va găsi o modalitate de a redobândi accesul la cipurile de înaltă tehnologie și vrea să se asigure că nu le va obține.

Lista de cumpărături

Ucraina trimite avertismente internaționale potrivit cărora Kremlinul a întocmit liste de cumpărături de semiconductori, transformatoare, conectori, carcase, tranzistori, izolatori și alte componente, majoritatea fabricate de companii din SUA, Germania, Olanda, Marea Britanie, Taiwan și Japonia, printre altele, de care are nevoie pentru a-și alimenta efortul de război.

Mesajul este clar: nu-i lăsați pe ruși să pună mâna pe această tehnologie.Politico a văzut una dintre listele rusești, care este împărțită în trei categorii de priorități, și include chiar și prețul pe articol pe care Moscova se așteaptă să îl plătească, până la ultima copeică.

La prima vedere, Rusia nu ar trebui să fie capabilă să achiziționeze cele mai sensibile tehnologii de pe liste. Kremlinul s-a bazat în ultimii ani pe jucători cheie din SUA, UE și Japonia pentru semiconductori în calitate de furnizori, iar aceștia ar trebui să nu mai fie la îndemână datorită sancțiunilor. Dificultatea ar apărea în cazul în care o țară intermediară, cum ar fi China, ar cumpăra tehnologii, apoi le-ar vinde mai departe Moscovei.

Dintre cele 25 de articole pe care Rusia le caută cu cea mai mare disperare, aproape toate sunt microcipuri fabricate de firmele americane Marvell, Intel, Holt, ISSI, Microchip, Micron, Broadcom și Texas Instruments.

Lista este completată de cipuri ale firmei japoneze Renesas, care a achiziționat compania americană IDT, ale firmei germane Infineon, care a achiziționat compania americană Cypress, de microcircuite ale firmei americane Vicor și de conectori ai firmei americane AirBorn.

Cel mai ieftin element de pe lista de priorități –  88E1322-AO-BAM2I000 gigabit ethernet transceiver –  fabricat de Marvell, poate fi achiziționat de Moscova pentru 430,83 ruble bucata, adică în jur de 7 euro.

Cel mai scump element, 10M04DCF256I7G field programmable gate array, fabricat de Intel, poate fi achiziționat la un preț extrem de ridicat de 66815,77 ruble sau 1.107 euro bucata.

Când vine vorba de lista cu priorități medii, companii precum Harting din Germania și  olandeza Nexperia (care a fost achiziționată de firma chineză de tehnologie Wingtech în 2019) sunt prezente în mare măsură.

Țările occidentale au înăsprit sancțiunile împotriva Rusiei, vizând din ce în ce mai mult lanțurile sale de aprovizionare cu microcipuri pentru a-i diminua capacitățile militare.

Dar aceste regimuri de control al exporturilor nu reușesc să oprească transferurile de tehnologie către actori și entități nedorite.

Experții americani de securitate națională au avertizat că guvernele occidentale nu au capacitatea de a opri alte regimuri, în special China, să transfere microcipuri în Rusia.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
861 afisari

10 COMENTARII

  1. Este o mica mare problema. Rusia este unul dincei mai mari exportatori de gaze nobile si metale rare din lume. Daca Rusia blochaza expkrturile toata industria microcipurilor va avea de suferit. Rusia este unicul lproducator de safir sintic pur.exportuc pur . Deci s ar putea ca jocul sa fie mai complicat decat vrea Zeli.

  2. RE:” Politico a văzut una dintre listele rusești”
    La televizor? Ori pe fatza de carte? Ori o fi Telegram?

  3. Da, măi, ați pus informația cheie exact la urmă. Și China face cipuri. Așa că restul articolului e de prisos, doar că să puteți arunca voi cuvântul „disperat”, asociat lui Putin. De fapt, din text nu se desprinde așa ceva.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger