AcasăȘTIRI EXTERNEIsrael a pornit vânătoarea supremă de palestinieni. Nimeni nu scapă de „Blue...

Israel a pornit vânătoarea supremă de palestinieni. Nimeni nu scapă de „Blue Wolf”

Israel a pornit vânătoarea supremă de palestinieni. Nimeni nu scapă de „Blue Wolf”

Mărturiile foștilor soldați israelieni, dezvăluite de Washington Post și ONG-ul israelian Breaking the Silence, descriu o vastă bază de date de fotografii și informații despre palestinieni înființată de IDF-forțele armate israeliene.

IDF și-a construit „propriul Facebook secret al palestinienilor”, conform unuia dintre foștii soldați israelieni intervievați de ziarul american, conectat la sistem de recunoaștere facială utilizat în zonele considerate cel mai expuse riscului din Cisiordania, inclusiv în orașul Hebron.

Programul „Blue Wolf”

Totul a început în urmă cu aproape doi ani cu smartphone-uri echipate cu un program de recunoaștere facială numit „Blue Wolf”. Ele au fost distribuite soldaților israelieni staționați la Hebron, conform mai multor mărturii strânse de Breaking the Silence, un ONG israelian care lucrează cu foști soldați pentru a documenta abuzurile armatei israeliene împotriva palestinienilor.

Acești militari au făcut apoi fotografii cu palestinieni pentru a alimenta o bază de date care a continuat să crească pentru a ajunge la câteva mii de fotografii faciale legate de nume, adrese și orice informații pe care serviciile israeliene le-ar putea avea despre acești indivizi.

Concurs de fotografii

Copiii, bătrânii, toată lumea putea fi fotografiată. „Nu am avut nevoie de «semne suspecte» pentru a face asta. Tot ce ni s-a cerut a fost să facem cât mai multe poze. A existat chiar și un fel de competiție între unități”, spune un fost sergent staționat la Hebron în 2020.

Cei mai harnici fotografi au fost premiați cu permisii de noapte suplimentare, precizează Washington Post.

Această bază de date fotografică poate fi consultată în timp real de către soldații israelieni, în timpul verificărilor de identitate în Cisiordania. „Primim indicații prin cod de culoare pentru fiecare individ. Galbenul semnifică că persoana trebuie reținută temporar, roșul că trebuie arestată și verde că poate fi lăsată în pace” a declarat un fost militar.

Pentru a obține aceste informații, „scanăm un cod de bare pe actele de identitate ale persoanei verificate, sau dacă nu au unul pe ele, le putem scana direct fața cu programul de pe telefon”, precizează într-o altă mărturie un fost locotenent al IDF, care a putut testa eficacitatea sistemului de recunoaștere facială Blue Wolf.

Un aer de Big Brother chinez

Dar și alte mecanisme sunt legate de „Blue Wolf”. Cum este rețeaua de camere de supraveghere instalată în Hebron. Acest dispozitiv, numit „Hebron Smart City”, face astfel posibilă „recunoașterea palestinienilor chiar înainte de a-și prezenta actele de identitate în timpul unui control la un ckeck-point”.

Programul „Hebron Smart City”, început anul trecut, a fost descris până acum ca o rețea tradițională de camere de supraveghere, folosită pentru a ajuta IDF să combată „riscul terorist”. Într-un articol din cotidianul israelian Israel Hayom, publicat în octombrie 2020, acest dispozitiv este descris de armată drept „un set de senzori capabili să identifice în timp real ceea ce este ieșit din comun și să furnizeze rapid soldaților aflați la fața locului. informații utile despre ceea ce se întâmplă”.

Dar dezvăluirile  despre legătura dintre „Hebron Smart City” și baza de date fotografică „Blue Wolf” dau acestui program un aspect de Big Brother chinez. China este criticată pe scară largă pentru utilizarea recunoașterii faciale pentru controlul populației sau a minoritățiii uigure. Și cu sistemul său „made in Israel”, Tel Aviv „construiește un mic colț al Chinei în Cisiordania”, a deplâns pe Twitter Haggai Matar, un jurnalist israelian cunoscut pentru pozițiile sale ostile împotriva prezenței armatei israeliene în Cisiordania.

Programul „White Wolf”

Iar armata israeliană nu ar fi singura care va beneficia de informațiile conținute în această bază de date, susțin foștii militari care au mărturisit despre existența acesteia. Un program paralel, numit „White Wolf”, este pus la dispoziția coloniștilor evrei din Cisiordania și le permite să interogheze această bază de date prin scanarea actelor de identitate ale palestinienilor care vin să lucreze în așezările evreiești.

„Este o versiune edulcorată, cu mult mai puține date furnizate coloniștilor. Aceștia primesc doar informații despre permisele de muncă și eventualele restricții de circulație”, a spus un fost locotenent al IDF.  Contactată de France 24, armata israeliană nu a negat existența „Blue Wolf”, adăugând  că este „imposibil să se ofere detalii despre capacitățile operaționale ale forțelor de apărare israeliene”.

Utilizarea recunoașterii faciale în scopuri de securitate este sensibilă în Israel, ca și în alte părți. O lege de introducere a camerelor cu tehnologie de recunoaștere facială în Israel, prezentată în iulie anul acesta, a întâlnit o opoziție puternică din partea grupurilor de apărare a vieții private. Care susțin și că eficiența recunoașterii faciale este încă departe de a fi satisfăcătoare.

Critici care au făcut posibilă blocarea – cel puțin temporar – a adoptării textului în Israel, dar care nu au împiedicat în nici un caz IDF să desfășoare tehnologia în Cisiordania „fără știrea populației”, notează Washington Post. Pentru Breaking the Silence, este o „o altă demonstrație că, atunci când vine vorba de palestinieni, militarii judecă că nici cele mai elementare drepturi ale omului nu se aplică”.

author avatar
Tudor Borcea