Cauta

Armata e cu Trump?

Trump se confruntă cu o revoltă fără precedent din partea corpului de elită a foștilor lideri militari în legătură cu răspunsul său la protestele în masă din ultima săptămână. Timp de două decenii, Statele Unite au făcut imprudența de a se baza excesiv pe forța armatei pentru a încerca să rezolve probleme intratabile –în special în Afganistan și Irak – fără a recurge în mod adecvat la diplomație. Acum, președintele vrea să repete greșeala acasă.

Armata americană este, potrivit sondajului Gallup, cea mai de încredere instituție din țară,  dar desfășurarea de trupe a lui Trump în scopuri politice ar trăda tradițiile americane, ar deteriora credibilitatea forțelor armate și va agrava tensiunile din toată țara. Fostul şef al Pentagonului, respectatul Jim Mattis (general al US Marine Corps), care a demisionat pentru a protesta faţă de retragerea trupelor americane din Siria, l-a acuzat pe Trump, că încearcă să divizeze America: “În timpul vieţii mele, Donald Trump este primul preşedinte care nu încearcă să îi unească pe americani, care nici măcar nu se face că încearcă. În loc de asta, el încearcă să ne divizeze”. În mesajul său intitulat „Unirea face forţa”, sprijinindu-i pe manifestanţii care cer „motivat” egalitatea în drepturi, Mattis scrie că nu şi-a imaginat vreodată că trupelor armate li se va „ordona, în orice circumstanţă, să încalce drepturile constituţionale ale concetăţenilor. “Nu pot să tac”, a scris amiralul Mike Mullen, fostul comandant al operațiunilor navale ale SUA, “percep valorile americane fundamentale amenințate de un președinte neîncadrat, concetățenii noștri nu sunt dușmani și nu trebuie să devină niciodată”. „America nu este un teren de luptă”, a replicat generalul Martin E. Dempsey, fost președinte al șefilor de Stat Major. „Cetățenii noștri nu sunt dușmanul”. De asemenea, gen. John Allen ( a condus trupele americane în Afganistan) l-a criticat pe Trump pentru că a ales să se adăpostească într-un buncăr din subsolul Casei Albe în timp ce afară forțele de ordine se luptau cu demonstranții. Niciun președinte modern nu s-a confruntat cu un astfel de oprobiu din partea personalităților militare de rang înalt, comentează CNN. Trump este acum furios pe actualul secretar al Apărării, Mark Esper, care a vorbit despre orașele americane ca “spațiu de luptă” și a declarat public că se opune desfășurării armatei pe teritoriul Statelor Unite. „Nu sunt pentru decretarea stării de insurecţie”, care i-ar permite preşedintelui să desfăşoare soldaţi activi în faţa cetăţenilor americani şi nu rezervişti ai Gărzii naţionale.

Ultimele stiri

  • Burse, non-competiție și ipocrizie
  • Schimbări uriașe în boxul olimpic! Cum se va face verificarea de gen
  • Circ politic în SUA: Partidul America vs Partidul lui Porky Pig
  • Dacă nu erau bulgarii, poporul v-ar fi iubit cu ouă și roșii, domnule Bolojan!
  • VIDEO. Angajații de la Finanțe tună și fulgeră în fața ministrului Nazare: Veniți în fiecare birou, la fiecare etaj, să vedeți în ce condiții lucrăm!
  • Actrița Manuela Hărăbor, scoasă din distribuția unui serial pe motiv de „expunere politică”: „Cum e cu egalitatea de drepturi a ideologiei voastre pro-europene?”
  • Surse. CCR se pregătește să acorde indemnizații de câte 180.000 de lei pentru cei 3 judecători care își termină mandatul
  • Jocuri de noroc: Când influenceri și vedete devin dealerii noii dependențe
  • A expirat plafonarea la energia electrică/Cu cât cresc facturile la curent
  • ANRE majorează tarifele reglementate de distribuţie a gazelor naturale, de la 1 iulie
  • Exit mobile version