AcasăȘTIRI EXTERNEArmata Chinei se pregătește pentru misterioase operațiuni amfibii la scară largă

Armata Chinei se pregătește pentru misterioase operațiuni amfibii la scară largă

Armata Chinei se pregătește pentru misterioase operațiuni amfibii la scară largă

Armata de Eliberare a Poporului se pregătește pentru acțiuni de luptă pe o insulă situată probabil la sud de ecuator.

În 2019, un raport prezentat Congresului SUA de către Pentagon a estimat că Armata de Eliberare a Poporului (PLA) nu avea încă mijloacele de a lansa o operațiune amfibie pe scară largă, în special împotriva Taiwanului.

Astfel, documentul a subliniat că îi lipsesc  ambarcațiuni de tipul Landing Ship Tank (LST), dar, cu toate acestea, China dispune de mijloace suficiente pentru a „confisca și controla” insule mici.

Astfel încât, Beijingul s-a concentrat în principal pe construcția de nave de desant amfibiu de tip 071, cu opt unități planificate, pentru a oferi PLA o capacitate expediționară peste mări. Ceea ce părea logic în vederea proiectului „noile drumuri ale mătăsii”.

În plus față de aceste nave, marina chineză va fi echipată și cu tot atâtea nave de asalt amfibiu de tip 075, mult mai mari decât cele precedente, cu un deplasament de 37.000 de tone și capacitatea de a transporta în jur de treizeci de elicoptere. O unitate efectuează în prezent încercări pe mare, în timp ce alte două sunt în construcție.

Între timp, capacitățile de luptă amfibie ale PLA se bazează, așadar, exclusiv pe navele de tip 071, ultima dintre acestea, care a fost pusă în funcțiune în ianuarie 2019, este „Wuzhi Shan”.

Grup expediționar sprijinit de bombardiere și avioane multirol

Tocmai această navă face parte dintr-un „grup expediționar”, alcătuit din distrugătorul Yinchuan de tip 052D, nava cisternă de tip 901 Chaganhu, o fregată Hengyang de tip 054A și nava spion tip 815 „Tian Shuxing”, specializată în colectarea informațiilor de origine electromagnetică.

Or, acest grup „expediționar” tocmai a efectuat o serie de exerciții „comune”, inclusiv o debarcare într-un loc nespecificat de PLA.

Ambarcațiuni pe pernă de aer de debarcare de tip 726 (care sunt echivalentele navelor de debarcare americane LCAC) au transportat astfel pe o plajă neidentificată tancuri de tip 96, precum și unități de infanterie ale marinei chineze.

Această operațiune a fost susținută de bombardiere H6K, care pot fi realimentate în zbor, precum și de avioane multirol Su-30.

Manevrele au fost planificate pentru a „explora tehnici de combat interarme „intensive” în apele îndepărtate”, a raportat CCTV, postul de televiziune de stat din China.

„Capacitatea de luptă în regiuni necunoscute”

Pentru analiștii militari citați de Global Times , un cotidian afiliat Partidului Comunist Chinez (PCC), ele au demonstrat mai presus de toate capacitatea PLA de a „apăra suveranitatea și interesele” Chinei.

Aceste exerciții „au îmbunătățit capacitatea de luptă comună a PLA în regiuni necunoscute”. China trebuie să se pregătească pentru luptă și operațiuni militare în regiunile îndepărtate ale continentului pentru a-și apăra suveranitatea, securitatea și interesele ”, a comentat analistul Song Zhongping, scrie Opex360.

Rămâne de văzut unde au avut loc aceste manevre, care au durat aproximativ zece zile. Potrivit unui videoclip al PLA difuzat pe rețeaua socială Weibo, această flotilă formată în jurul navei de asalt amfibie „Wuzhi Shan” a traversat ecuatorul la 25 februarie, ceea ce sugerează că se îndrepta spre Oceania sau spre sudul Oceanului Pacific, regiuni în care China are câteva state „obligate” financiar Beijingului, cum ar fi Papua Noua Guinee.

author avatar
Tudor Borcea
625 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger