AcasăȘTIRI EXTERNEArmata Chinei a încercuit Taiwanul / Beijingul, mesaj de forță pentru Washington...

Armata Chinei a încercuit Taiwanul / Beijingul, mesaj de forță pentru Washington și NATO!

Armata Chinei a încercuit Taiwanul / Mesaj de forță pentru Washington și Taipei/ Foto: Weibo

Armata chineză a făcut un vast exercițiu militar cu forte multiple în apropiere de Taiwan, la câteva ore după sosirea la Taipei a unei delegații de congresmeni americani, în cadrul unei vizite de susținere a insulei autonome de către administrația de la Casa Albă.

Avioane militare, nave de război și trupe chineze au participat la exerciții de pregătire pentru luptă în Marea Chinei de Est, precum și în marea și spațiul aerian din jurul Taiwanului, potrivit unei declarații a colonelului Shi Yi, purtătorul de cuvânt al Comandamentului de est al Armatei Populare de Eliberare (PLA).

„Acțiunile și trucurile SUA sunt zadarnice”

Numărul trupelor și al armamentului nu a fost dezvăluit, dar armata taiwaneză a declarat că șase avioane ale PLA, inclusiv patru avioane de luptă J-16 și două avioane de luptă J-11, au intrat, vineri, în zona de identificare a apărării aeriene (ADIZ) din sud-vestul Taiwanului, scrie Radio Free Asia.

Într-un comunicat, PLA a spus că exercițiile au fost efectuate „ca răspuns la semnalele greșite recente pe care SUA le-au trimis legate de chestiunea Taiwanului”.

„Acțiunile și trucurile  SUA sunt complet zadarnice și foarte periculoase. Cei care se joacă cu focul se vor arde singuri”, a spus Shi.

Vizită sensibilă la Taipei

Ministerul Apărării Naționale din Taiwan a răspuns că navele și aeronavele sale navale au fost trimise pentru a monitoriza îndeaproape situația din strâmtoare și pentru a proteja securitatea în „spațiul nostru aerian și în apele teritoriale”.

Șase membri ai Congresului SUA au sosit la Taipei joi seară. Delegația bipartită a fost condusă de senatorul republican Lindsey Graham, membru de rang înalt al Comitetului pentru buget al Senatului, și l-a inclus pe senatorul democrat Bob Menendez, președintele Comisiei de Relații Externe a Senatului.

Delegația s-a întâlnit vineri cu președintele Taiwanului, Tsai Ing-wen, iar congresmenii și-au exprimat sprijinul pentru insula autonomă și democrația acesteia. Menendez a descris Taiwanul – pe care China o consideră o provincie renegată – drept o „țară de importanță globală” și a spus că securitatea sa are implicații pentru întreaga lume.

Asemenea vizite sunt sensibile, deoarece Washingtonul și Taipei nu au relații diplomatice oficiale, deși au legături substanțiale, și SUA sunt angajate în a furniza arme Taiwanului.

Temeri privind un „Scenariu Ucraina” în Taiwan

Purtătorul de cuvânt al diplomației chineze, Zhao Lijian, a declarat vineri că Beijingul „se opune ferm oricărei forme de interacțiune oficială între SUA și regiunea Taiwan” și a confirmat că exercițiile militare au fost un răspuns la vizita parlamentarilor pe insulă.

Anterior, consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a declarat că politica SUA este să de a se asigura că nu are loc o invazie chineză a Taiwanului.

China urmărește îndeaproape războiul din Ucraina și unii observatori se tem că Beijingul ar putea lua în considerare mișcări împotriva Taiwanului, pe care încearcă să o unească cu China continentală prin forță, dacă este necesar.

America răspunde: exerciții militare în Coreea de Sud!

Pe de altă parte, armatele americană și sud-coreeană au început luni exercițiile comune anuale de primăvară, în ciuda unui protest puternic din partea Coreei de Nord.

Șefii de stat major interarme din Coreea de Sud afirmă că forțele vor simula un răspuns la o posibilă situație în peninsula Coreeană. Exercițiile vor avea loc până pe 28 aprilie. Acesta va fi ultimul exercițiu de antrenament militar comun sub conducerea actualului președinte Moon Jae-in, scrie NHK World-Japan.

„Exercițiile au ca scop îmbunătățirea capacităților operaționale combinate ale trupelor sud-coreene și americane”, au spus militarii sud-coreeni, „și vor fi  o oportunitate de a consolida și mai mult poziția de apărare combinată a aliaților”. Exercițiile de nouă zile se vor baza pe simulări computerizate fără orice manevre ale trupelor de teren.

Anunțul intervine în timp ce Coreea de Nord a efectuat în weekend un test cu o nouă armă „cu ghidaj tactic” care a atins o viteză de Mach 4. Duminică, Phenianul a emis o declarație în care a menționat că îi va face pe agresorii și provocatorii care „subminează pacea în peninsula Coreeană” să plătească un preț mare.

author avatar
Tudor Borcea
158.286 afisari

15 COMENTARII

  1. amerikka este peste tot cu „joarda prin gard”! Pe unde merg, încep conflictele ! Ce caută ei in Ukraina sau in Taiwan !?

  2. Acum problema e ca daca se va baga america sau nu si in zona aia, ca de rahat mananca din gura biden,nu-i problema de razboi.

  3. America va face exact ce a făcut și în Ucraina 😂 ațâță focul și fuge
    Orice intervenție americană în Ucraina sau Taiwan ar însemna al treilea război mondial

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger