AcasăȘTIRI EXTERNEArmata care a interzis Whatsapp

Armata care a interzis Whatsapp

Armata elveţiană a interzis folosirea unor servicii de mesagerie precum Whatsapp, Signal sau Telegram în operaţiuni de serviciu, preferând în schimb o aplicaţie naţională, care nu este gratuită.

La sfârşitul lunii decembrie, armata elveţiană a trimis un e-mail tuturor comandanţilor şi şefilor de Stat Major, cerându-le militarilor să aleagă serviciul elveţian de mesagerie Threema şi să nu mai folosească alte aplicaţii pentru comunicaţiile pe telefoanele private în timpul operaţiunilor de serviciu.

Recomandarea se aplică tuturor, inclusiv recruţilor care urmează pentru prima dată serviciul militar, dar şi celor care revin pentru aşa-numita perioadă a cursurilor de repetiţii, a precizat pentru AFP purtătorul de cuvânt al armatei, Daniel Reist.

Chestiunea utilizării serviciilor de mesagerie a apărut în special în timpul operaţiunilor legate de Covid-19 pentru a sprijini spitalele şi programul de vaccinare la care pot fi chemaţi să participe recruţii.

Deja utilizat în instituţiile publice din Elveţia, serviciul de mesagerie Threema este considerat mai sigur în privinţa protecţiei datelor, în timp ce alte aplicaţii, de exemplu Whatsapp, sunt supuse Cloud Act, legea votată în SUA în 2018 care, printre altele, le permite judecătorilor americani să dispună accesul la date deţinute de operatori, chiar dacă acestea se află pe servere în afara țării.

Spre deosebire de servicii de mesagerie precum Whatsapp, proprietate a companiei Meta (fostă Facebook), Threema nu este gratuit, dar armata elveţiană va asigura costul descărcării aplicaţiei, care se ridică la patru franci elveţieni (3,85 euro) pe utilizator.

Cu sediul la Pfaffikon, în cantonul Schwytz, la sud de Zurich, serviciul de mesagerie instant Threema este conceput pentru a genera cât mai puţine date despre utilizatorii săi  care nu trebuie să îşi conecteze ID-ul la un număr de telefon sau la un e-mail, precizează compania pe site-ul său.

author avatar
Radu Jacotă Redactor