AcasăȘTIRI EXTERNEArma totală cu care Ucraina vrea să se apere de Putin

Arma totală cu care Ucraina vrea să se apere de Putin

Arma totală cu care Ucraina vrea să se apere de Putin

Mariupol este cel mai mare oraș ucrainean din regiunea Donețk – regine în care, din 2014, Forţele Armate Ucrainene se luptă cu separratiștii susținuți de Rusia. Primăria orașului vrea să cumpere din Israel un sistem de apărare antirachetă Iron Dome (Domul de Fier), evidențiat în recentul conflict isreliano-palestinian.

Orașul ucrainean Mariupol ar urma să fie protejat de un sistem Iron Dome. Sau cel puțin asta doresc autorităţile locale şi nu Ministerului ucrainean al Apărării

Primăria orașului ucrainean Mariupol vrea cumpere din celebrul sistem de apărare antirachetă, pentru a proteja aeroportul şi spaţiul aerian al oraşului. Aeroportul orașului Mariupol, care este aproape de granița cu Rusia, a fost închis de când au izbucnit confruntările intre Armata Ucrainei şi separatiştii pro-ruşi.

Schimbul de focuri nu a încetat niciodată, dar în ultima perioadă a scăzut în intensitate, ceea ce i-a determinat pe oficialii orașului Mariupol să dorească să redeschidă aeroportul în acest oraș industrial port care se află pe malul Mării Azov.

Potrivit Defense Romania, viceprimarul orașului, Serghei Zaharov, a declarat într-un interviu acordat presei locale că redeschiderea spaţiului aerian şi protejarea acestuia, precum şi refacerea şi modernizarea infrastructurii sunt două dintre principalele obiective care trebuie atinse pentru redeschiderea aeroportului Mariupol

Potrivit site-ului de știri mrpl.city, viceprimarul Mariupol, Serghei Zaharov, a declarat  că autoritățile orașului intenționează să cumpere din Israel sistemul de apărare antirachetă Domul de Fier.

Chiar dacă Mariupol a fost ferit în ultimii ani de incidente de natura militară, acumularea masivă de trupe din Rusia de-a lungul frontierei ucrainene, în luna mai a acestui an, a alimentat temerile cu privire la o altă ofensiva militară rusă.

Când a vorbit despre sistemul Iron Dome, Zaharov s-a raportat la Aeroportul Ben-Gurion din Israel şi la faptul că acesta este situat la 8 km de Cisiordania (West Bank).

Aeroportul Mariupol este la 40 km de linia de demarcaţie stabilită de Ministerul ucrainean al Apărării, a precizat Serghei Zaharov, potrivit The Jerusalem Post.

„Pentru securitate, israelienii folosesc sistemul de apărare tactic Iron Dome. Putem adopta, de asemenea, această practică și deja am pus bazele în acest domeniu și suntem conștienți de pașii care trebuie făcuţi”, a spus Zakharov.

50 de milioane de euro

Viceprimarul a spus că costul achiziționării sistemului „este de aproximativ 50 de milioane de euro” și că orașul a contactat deja o companie de securitate israeliană care va trimite o delegație la sfârșitul lunii iunie.

Ministerul Apărării din Israel și Rafael Advanced Systems, contractantul principal pentru Iron Dome, au refuzat, cel puţin până în acest moment, să confirme sau sa infirme aceste informaţii.

Un sistem dorit dar…

Ucraina urmăreşte cu atenție utilitatea sistemului Domul de Fier și nu este prima dată când în mass-media internaţională apare informaţia ca Kievul vrea un sistem performant de apărare antirachetă, iar Iron Dome este unul dintre sisteme despre care Ministerul ucrainean al Apărării se interesează.

În luna mai, ministrul ucrainean al Apărării, Andrii Taran aprecizat că Ucraina analizează posibilitatea achiziționării unui sistem antirachetă de tip Domul de Fier. Taran a precizat că ministerul ucrainean al Apărării a început anul trecut derularea mai multor programe pentru a crea un sistem eficient de apărare antirachetă în Ucraina.

La export doar pentru SUA

Experții consideră însă  puțin probabil ca Ucraina să cumpere din Israel sistemele Iron Dome – unitatea de lansare – ci doar componenta radar, după modelul Slovaciei, Cehiei și Ungariei. Ucraina nu poate cumpăra sistemul Iron Dome, deoarece Israelul nu-l exportă.

Excepţie fac SUA, deoarece compania americană  Raytheon – dezvoltatorul sistemului Patriot – a participat şi la dezvoltarea lui Iron Dome. În anul 2019, armata americană a decis să achiziționeze două sisteme de apărare antirachetă de tip Iron Dome, achiziția fiind definită că urgentă. Cel mult Ucraina poate cumpăra din Israel sistemul de apărare antirachetă David’s Sling.

 

author avatar
Tudor Borcea
594 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger