AcasăȘTIRI EXTERNEArheologii, descoperire uluitoare în situl de la Pompei: "Una dintre cele mai...

Arheologii, descoperire uluitoare în situl de la Pompei: „Una dintre cele mai interesante din viaţa mea” (VIDEO)

pompeiArheologii, descoperire uluitoare în situl de la Pompei: "Una dintre cele mai interesante din viaţa mea"

Arheologii care studiază intens situl de la oraşul Pompei au avut parte de o descoperire uluitoare: au scos la iveală rămăşiţele unei „camere a sclavilor”, într-o vilă romană distrusă de erupţia Vezuviului de acum aproape 2.000 de ani.

Micuţa cameră, care conţine trei paturi, dintre care unul de mărimea unui copil, opt amfore, un vas de ceramică şi un cufăr de lemn, a fost descoperită în timpul săpăturilor din Civita Giuliana, un cartier situat la câteva sute de metri nord de parcul arheologic din Pompei.

Sclavii se ocupau de cai

Aici a fost descoperit la începutul acestui an un car de ceremonii de mari dimensiuni în stare excelentă. Carul a fost descoperit într-un pridvor din faţa unui grajd în care, în 2018, au fost găsite rămăşiţele a trei cai.

Conform teoriei oamenilor de ştiinţă, camera a fost probabil ocupată de sclavii care se ocupau de întreţinerea carului.

Este o fereastră spre realitatea precară a acestor oameni care apar rar în sursele istorice, scrise aproape exclusiv de bărbaţi aparţinând elitei”, a observat directorul general al sitului arheologic de la Pompei, Gabriel Zuchtriegel.

Această „mărturie unică” despre cum trăiau „cei mai slabi din societatea antică este cu siguranţă una dintre cele mai interesante descoperiri din viaţa mea de arheolog”, a spus unul dintre arheologi.

Ce bunuri au găsit oamenii de ştiinţă?

Paturile sunt făcute din mai multe scânduri de lemn lucrate grosier, care puteau fi ajustate în funcţie de ocupant. Două paturi aveau o lungime de 1,70 m, iar al treilea de 1,40 m. Potrivit autorităţilor parcului, cei trei sclavi ar fi putut fi o familie.

În colţuri se aflau amforele aparţinând stăpânului casei. În două amfore aflate sub paturi, sclavii îşi păstrau probabil bunurile. A fost găsit şi un obiect care ar fi putut fi un vas de noapte. Camera era luminată de o mică fereastră aflată în partea de sus. Nu există urme de decoraţiuni murale.

Istoria oraşului Pompei

Aşezarea antică se află la poalele vulcanului Vezuviu. În timpul erupţiilor din anul 79 d.Hr., cenuşa, noroiul şi lava au îngropat aşezările şi au conservat parţial oraşul.

Pompei a fost redescoperit în secolul al XVIII-lea. Şantierul de săpături este una dintre cele mai populare atracţii turistice din Italia şi scoate la iveală în mod repetat descoperiri senzaţionale.

author avatar
Andrei Ștefan