Autoritățile din Belarus susțin că 6.000 de persoane au fost arestate și o persoană a fost ucisă în urma violențelor care au avut loc după alegerile în care Alexander Lukashenko a fost reales președinte. Totuși, cursa electorală a fost caracterizată drept una incorectă.
Mii de belarusieni au ieșit în stradă începând de duminică, când sondajele au arătat că Lukashenko, care a condus Belarusul timp de 26 de ani, a primit 80% din voturi.
Mii de protestari, arestați în Belarus
Grupurile de opoziție susțin că alegerile au fost falsificate și au fost folosite buletine false de vot cu scopul de a-l menține pe Lukashenko la putere, în timp ce grupul independent de monitorizare „Oamenii onești” a anunțat că, potrivit datelor, candidata opoziției, Svetlana Tikhanovskay, a câștigat în cel puțin 80 de secții de votare din toată țara.
În prezent, multe persoane susțin că voturi ar trebui numărate din nou.
Autoritățile din fosta republică sovietică au răspuns prin arestarea a mii de oameni în prima noapte de proteste, oprirea periodică a accesului la internet și angajarea a ceea ce Uniunea Europeană a numit o utilizare „disproporționată” a forței.
Cel puțin 50 de jurnaliști au fost, de asemenea, reținuți sau răniți în timpul protestelor stradale, a anunțat miercuri Asociația de presă din Belarus.
Alexander Lukashenko se teme de opoziție?
Înaltul comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, a condamnat miercuri violența autorităților susținând că „utilizarea forței în timpul protestelor ar trebui să fie întotdeauna excepțională și o măsură de ultimă soluție, diferențiată clar între persoanele violente și protestatarii pașnici, împotriva cărora forța nu ar trebui să fie folosită”.
Uniunea Europeană și Statele Unite iau în considerare adoptarea de sancțiuni pentru Belarus, în timp ce regimurile autocratice precum Rusia și China și-au anunțat sprijinul pentru Lukashenko.
Au fost raportate proteste în zeci de orașe, dar cele mai multe arestări au avut loc Minsk, unde șosele principale și străzile au fost blocate de manifestanți luni seară, iar poliția a acționat cu gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc pentru a dispersa mulțimile.
Analiștii au spus că nivelul violenței polițienești împotriva protestatarilor a fost fără precedent.
„Au folosit tunuri de apă, grenade, gloanțe de cauciuc, gaze lacrimogene”, a declarat pentru CNN Alex Kokcharov, analist de risc politic la IHS Markit, specializat pe situația din Belarus.
„Cred că poliția a ales să reacționeze în acest mod tocmai pentru a face victime, pentru a răni, astfel încât să-i descurajeze pe alții să participe la manifestații”, a mai explicat acesta.
Revoluție în Belarus! Arestată din ordinul lui Lukașenko, Svetlana Tikhanovskaya a reușit să fugă în Occident!
Conflictele violente între poliție și protestatari au izbucnit în următoarele două nopți de la organizarea alegerilor și au existat numeroase rapoarte privitoare la agresivitatea forțelor de ordine.
Liderul de opoziției din Belarus spune că a luat „decizia foarte dificilă” de a părăsi țara, după ce a contestat rezultatul alegerilor electorale.
Luni, când a încercat să înregistreze o plângere cu privire la rezultate, a fost reținută timp de șapte ore. Într-un videoclip realizat chiar înainte de plecarea sa în Lituania, Tikhanovskaya își îndeamnă susținătorii să nu se alăture protestelor sau să se confrunte cu poliția.