AcasăȘTIRI EXTERNEArestarea lui Xi Jinping și lovitura de palat din China. Ce este...

Arestarea lui Xi Jinping și lovitura de palat din China. Ce este în spatele uneia din cele mai mari operațiuni psihologice din social-media

Arestarea lui Xi Jinping și lovitura de palat din China. Ce este în spatele uneia din cele mai mari operațiuni psihologice din social-media / Foto: Facebook

Presupusa arestare a președintelui Chinei, Xi Jinping, în cadrul unei lovituri de palat, au încins rețelele de socializare, la sfârșitul săptămânii trecute. Pe Twitter, hashtagurile #XiJinping și #chinacoup fiind în mare trend. Deloc întâmplător este că acest veritabil război psihologic a avut loc pe social-media, în spatele lui fiind motive interne, și nu numai.

Pe Twitter abundau zvonuri neverificate despre faptul că Xi ar fi fost plasat în arest la domiciliu în cadrul unei lovituri de palat.

Îl aștepta soarta lui Ceaușescu

Informațiile spuneau că președintele chinez a fost reținut după ce seniorii Partidului Comunist Chinez l-au înlăturat din funcția de șef al Armatei Populare de Eliberare (PLA). Rapoartele privind lovitura de stat au apărut după întoarcerea lui Xi Jinping de la Samarkand, în Uzbekistan, unde a participat în cadrul Summitul Cooperării de la Shanghai (SCO).

Se zvonea că Xi nu a fost văzut după summit; el a lipsit de la cină. La scurt timp după întoarcerea sa la Beijing, rapoartele privind anularea masivă a zborurilor comerciale au contribuit la speculațiile care au cuprins mass-media occidentale și asiatice.

Speculațiile au coincis, de asemenea, cu condamnarea la moarte în China a doi foști miniștri și a patru oficiali la închisoare pe viață. Faptul că acestea au fost transmise via social-media, în limba engleză, răspândite în afara Chinei și preluate de presă și de politicieni (în special din India) pot fi interpretate în mai multe feluri.

O mișcare anti-Xi și entități externe?

În spatele lor s-ar afla o mișcare anti-Xi dar și entități externe care încearcă să sublineze că scaunul liderului de la Beijing se clatină, concomitent cu a genera noi tensiuni între China, aliați și non-aliați.

Greu de crezut că serviciile interne și externe de la Beijing nu știau că se pregătește un astfel de „război psihologic” pe internet (controlat acerb în China), chiar dacă zvonurile despre „arestarea” lui Xi au venit din afară. Dar, tocmai faptul că liderul de la Beijing a plecat din țară în Uzbekistan, afișând siguranță, control total și încredere – deplasarea fiind o premieră de la începerea pandemiei Covid-19 – este, în acest context, un mesaj pe care China l-a trimis lumii.  Acela că președintele țării are frâiele în mână, pleacă în străinătate fără teama unui complot intern. Și corolarul mesajului: cei care au planuri anti-Xi nu vor avea nici o șansă, nu e loc de ele, și vor fi trimiși la moarte.

Complotul ofițerilor?

În egală măsură, momentul în care a avut loc condamnarea la moarte a oficialilor chinezi, în cadrul luptei anticorupție, este important. Înaintea celui de-al 20-lea Congres al Partidului Comunist Chinez, care va avea loc la 16 octombrie – cel mai important eveniment în cadrul căruia Xi va încerca să obțină un al treilea mandat – campaniile masive de dezinformare au luat prin surprindere mai multe țări, inclusiv China. Observatorii și strategii militari din SUA, Taiwan și Nepal au manifestat un interes deosebit.

Unul dintre motivele pentru care campania de dezinformare în jurul arestului la domiciliu al lui Xi a căpătat tracțiune, precum și credibilitate, este faptul că știrile îl prezentau pe generalul Li Qiaoming ca fiind liderul protagonist pentru organizarea loviturii de stat.

Qiaoming, în vârstă de 61 de ani, fost comandant al Comandamentului Teatrului de Nord al PLA, a fost favorizat de Xi într-un mod care a creat nemulțumire în rândul multor lideri militari de rang înalt din China, potrivit experților, scrie The Week. El a sărit într-un post care, în mod normal, necesită cinci ani sau mai mulți de serviciu. „Acest lucru s-a datorat faptului că Xi l-a identificat ca fiind gânditorul și strategul militar chinez de generație actuală”’, a declarat un oficial de securitate de rang înalt.

Promovările neconvenționale acordate câtorva ofițeri mai tineri din cadrul PLA au fost un punct sensibil pentru seniorii armatei, care au avansat pe drumul classic, cu multă răbdare, a spus oficialul.

Problema promovărilor care vor fi anunțate în timpul celui de-al 20-lea Congres al partidului este de mare interes. În interiorul Chinei, numeroșii generali și ofițeri mai în vârstă ai PLA, care aspiră la o funcție importantă, urmăresc îndeaproape evoluțiile.

Partidul și armata

De fapt, este posibil ca generalul Li Qiaoming să intre în Comisia Militară Centrală la cel de-al 20-lea Congres. La 8 septembrie, el a fost înlocuit de Wang Qiang, noul comandant al Comandamentului teatrului de Nord (NTC), și a participat la reuniunea Comisiei Militare Centrale, CMC, (al cărei președinte este Xi) din 21 septembrie.

Experții au declarat că ar putea deveni unul dintre vicepreședinții CMC, ceea ce deschide ușa pentru ca acesta să devină membru al importantului birou politic.

Ascensiunea lui Qiaoming a avut loc după 2013, când Xi a venit la putere. El s-a alăturat PLA în decembrie 1976 și este membru al celui de-al 19-lea Comitet Central al PCC. Cu experiență în războiul sino-vietnamez, a deținut mai multe posturi-cheie în brigada de artilerie, divizia de afaceri militare și divizia de instruire înainte de a fi numit șef de stat major al Grupului 41 de armată al PLA în ianuarie 2010. În mai puțin de cinci ani, a fost numit comandant al Armatei Grupului 41 al PLA în 2013. În timpul reformelor militare din 2016, a fost promovat la funcția de comandant adjunct al CNT. În august 2017, a devenit comandant al NTC – o funcție pe care a deținut-o timp de cinci ani.

Spre deosebire de alți generali de rang înalt care rareori vorbesc despre probleme politice majore, Qiaoming a scris articole în mod regulat. Interesant este faptul că, în 2013, a publicat articolul „Tragedia istorică a nepartizanatului armatei sovietice”, o lecție de la prăbușirea Uniunii Sovietice. Acesta avea ca scop ilustrarea importanței partidului pentru conducerea armatei. „Uniunea Sovietică s-a dezintegrat pentru că partidul nu a avut propria armată”, a spus el.

Lăsând la o parte social media, toți ochii sunt acum ațintiți asupra modului în care cel de-al 20-lea Congres al partidului consolidează controlul PCC asupra armatei.

author avatar
Tudor Borcea
1.479 afisari

6 COMENTARII

  1. Qiaoming a salvat intre 1 si 5 milioane de dolari in perioada 2020-2021. Banii vin de la WEF? ONU? Ce s-a intamplat in China daca s-a intamplat ceva nu se stie. Dar pedeapsa pentru coruptie este capitala, 3 ministri au fost condamnati la moarte in ultima luna pentru coruptie. Daca Xi inca este la putere cu siguranta are loc o curatare a influetei CIA in China

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger