AcasăȘTIRI EXTERNEAre 100 de ani și este acuzat de complicitate la 3.518 crime

Are 100 de ani și este acuzat de complicitate la 3.518 crime

Are 100 de ani și este acuzat de complicitate la 3.518 crime

Un fost gardian al unui lagăr de concentrare nazist, în vârstă de 100 de ani, va compărea joi, 7 octombrie, în fața unui tribunal din Germania, devenind cel mai bătrână persoană acuzată de crime naziste care a fost judecată vreodată în această țară.

Josef S., fost caporal al diviziei „Totenkopf” din Waffen-SS, este urmărit penal pentru „complicitate la uciderea” a 3.518 prizonieri în timp ce activa în lagărul de concentrare Sachsenhausen, nu departe de Berlin, între 1942 și 1945.

Josef avea 21 de ani în momentul comiterii presupuselor fapte. Este suspectat în special că a împușcat prizonieri sovietici și de „ajutor și complicitate la asasinatele cu gaze” de tipul Zyklon B.

Riscă trei ani de închisoare

Între deschiderea sa, în 1936, și eliberarea de către sovietici, la 22 aprilie 1945, prin lagărul de la Sachsenhausen au trecut aproximativ 200.000 de prizonieri, în principal adversari politici, evrei și homosexuali.

Câteva zeci de mii dintre ei au murit, în principal din cauza epuizării din cauza muncii forțate și a condițiilor crude de detenție. Teoretic, el riscă cel puțin 3 ani de închisoare, dar pedeapsa lui va fi cu siguranță simbolică, având în vedere vârsta sa înaintată.

Acest proces are loc la o săptămână după cel eșuat al lui Irmgard Furchner, în vârstă de 96 de ani, fostă secretară al unui alt lagăr de concentrare nazist. Prima audiere a trebuit amânată pentru 19 octombrie din cauza unei tentative de fugă a nonagenarei.

„Știa de crime”

Josef S. „nu este acuzat că a împușcat pe cineva în special, ci că a contribuit la aceste acte prin munca sa de gardian și că a fost conștient că astfel de crime au avut loc în lagăre”, explică purtătorul de cuvânt al parchetului din Neuruppin (landul Brandenburg), Iris le Claire, scrie Boursorama.

În august, un medic îl declarase apt să compară, cu condiția ca cele 22 de audieri programate până la începutul lunii ianuarie să fie limitate la maximum două ore.

Se cunosc puține elemente despre viața sa: după întoarcerea din captivitate în 1947, el ar fi dus o existență discretă ca lăcătuș în landul Brandenburg, vecin cu Berlinului, fără a fi îngrijorat, potrivit ziarului Bild.

Alte opt dosare ale unor foști membri SS sunt examinate în prezent de diferiți procurori germani, potrivit Oficiului Central pentru elucidarea crimelor național-socialismului.

author avatar
Tudor Borcea