AcasăȘTIRI EXTERNEArde Leviatanul! Turcia amenință că distruge Grecia! / La Atena se vorbește...

Arde Leviatanul! Turcia amenință că distruge Grecia! / La Atena se vorbește numai despre război – VIDEO

Arde Leviatanul! Turcia amenință că distruge Grecia! / La Atena se vorbește numai despre război - VIDEO (sursa foto: Twitter/Kyriakos Mitsotakis)

Pe fondul unei noi escaladări a relațiilor greco-turce și a recentei amenințări venite din direcția liderului de la Ankara, către eleni, prin intermediul unor tweet-uri, în greacă, Recep Tayyip Erdogan avertizându-i să nu meargă prea departe cu poziția lor în Marea Egee, pentru că „vor regreta”, șeful Guvernului de la Atena a reacționat. 

Mesajul din partea Greciei este acela că cererea Turciei de demilitarizare a insulelor din Marea Egee este „irațională”.

Prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis a respins, într-un interviu acordat radiodifuzorului de stat ERT, chestionarea Turciei cu privire la suveranitatea Greciei asupra multora dintre insulele grecești din estul Greciei, inclusiv stațiunile populare Rhodos, Kos și Samos, aflate lângă vestul Turciei, drept „complet iraționale”, potrivit thearabweekly.com.

Reclamațiile Turciei… sunt complet iraționale în măsura în care pun la îndoială suveranitatea Greciei asupra insulelor din estul Mării Egee”, a spus Mitsotakis marți. „Nu cred că nicio ființă umană care gândește, inclusiv în Turcia, crede că în zilele noastre Grecia poate amenința Turcia”, a sunat completarea mesajului menit să ajungă la urechile oficialilor de la Ankara.

Avertismentul lui Erdogan

Săptămâna trecută, președintele turc a avertizat Grecia să-și demilitarizeze insulele din Marea Egee.

Invocând tratatele internaționale, Ankara face presiuni pentru demilitarizarea insulelor grecești care se învecinează cu Turcia, susținând că prezența armatei grecești reprezintă o amenințare la adresa securității țării. Grecii, în schimb, susțin că își mențin forțele militare acolo, deoarece, de cealaltă parte a Mării Egee, Turcia are „Armata Mării Egee” cu sediul la İzmir – citiți mai multe AICI.

Turcia nu va renunța la drepturile sale în Marea Egee și nu se va abține să folosească puterile care îi sunt acordate prin acordurile internaționale pentru armarea insulelor când este necesar”, a transmis liderul de la Ankara, citat de balkaninsight.com.

author avatar
Andrei Coman