AcasăȘTIRI EXTERNEArd Balcanii, revoltă la Sofia! Bulgarii ies în stradă și cer demisia...

Ard Balcanii, revoltă la Sofia! Bulgarii ies în stradă și cer demisia Guvernului. VIDEO de la protestele violente!

Proteste violente la Sofia

Protestele anti-guvernamentale din Bulgaria pun presiune asupra premierului Boyko Borissov. Mii de oameni au ieșit pe străzile Sofiei pentru a șaptea zi consecutivă, protestând împotriva Guvernului și a procurorului-general al țării, acuzați de corupție.

Manifestanții cer liderilor aflați la putere să demisioneze din cauza cazurilor de corupție, iar procurorul-general este acuzat de creșterea ratei criminalității.

Aceste proteste anti-guvernamentale sunt înregistrate ca fiind cele mai mari din Bulgaria în ultimii șapte ani!

Președintele Rumen Radev susține manifestațiile și afirmă că premierul Boyko Borissov (extremă dreapta) și procurorul-general Ivan Geshev ar trebui să facă un pas în spate și să renunțe la posturile ocupate.

Procurorul-general, pe lista neagră a președintelui

Săptămâna trecută, Geshev a dat ordin Poliției să facă un raid în biroul președintelui și să-i aresteze pe doi dintre consilierii acestuia, sub suspiciunea de divulgare de informații secrete și trafic de influență!

Radev a scris într-o declarație postată pe Facebook și Twitter că „protestul împotriva mafiei aflate la putere devine o deja o campanie” și că „nu există nicio putere care să o oprească atâta timp cât suntem  înțelepți și neîndurători”.

În replică, Borissov a precizat: „Respect dreptul fiecăruia la protest. Ușa mea a fost întotdeauna deschisă pentru o discuție. Puterea ne este dată de oameni și o exercităm cu responsabilitate”.

Ambasada SUA, implicată în protest

Ca la orice manifestație de stradă din Balcani, Ambasada SUA nu putea lipsi din mijlocul evenimentelor desfășurate la Sofia. Washingtonul sprijină aceste proteste! „Dreptul bulgarilor de a se aduna în mod pașnic este o valoare democratică fundamentală. Nimeni nu este peste lege”, a notat Ambasada SUA într-un comunicat.

Deși pașnice în cea mai mare parte, protestele au degenerat pe alocuri, iar polițiștii au intervenit în forță, operând câteva arestări. Situația rămâne tensionată la Sofia, pentru acest weekend anunțându-se un miting uriaș în capitală!

author avatar
Nicoleta-Mirela Pirvu