AcasăȘTIRI EXTERNEArabii se duc pe Marte! Prima misiune spațială a fost lansată cu...

Arabii se duc pe Marte! Prima misiune spațială a fost lansată cu succes din Japonia

misiune spatiala

Emiratele Arabe Unite au devenit, luni, prima țară arabă care vrea să exploreze planeta Marte. EAU se înscrie astfel în cursa pentru cucerirea Planetei roșii, alături de China și SUA.

Prima misiune spațială arabă pe Marte a început cu lansarea cu succes a sondei Al-Amal, sau Hope, din Japonia, și va ajunge la destinație în aproximativ 7 luni. Sonda spaţială fără pilot la bord ar urma să înceapă să orbiteze în jurul planetei Marte în februarie 2021, marcând astfel cea de-a 50-a aniversare a unificării celor şapte principate care constituie Emiratele Arabe Unite.

Lansarea a putut fi urmărită în direct pe internet. Experții arabi din Centrul Spațial Tanegashima din sudul Japoniei au urmărit lansarea purtând toți măști de protecție, potrivit The Guardian. Aproape exact o oră mai târziu, oamenii aplaudau în camera de control japoneză, deoarece sonda s-a desprins cu succes. Lansarea sondei era prevăzută pentru 14 iulie, dar a fost amânată de două ori săptămâna trecută din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile.

Misiunea a costat 200 mil. $ și va dura aproape 2 ani

În Dubai, lansarea a fost privită cu emoție, managerul adjunct al proiectului misiunii UAE Mars, Sarah al-Amiri, descriind-o drept „o senzație unică”. „Acesta este viitorul Emiratelor Arabe Unite”, a declarat Amiri, care este și ministru de stat pentru științe avansate.

Proiectul Emirati este una dintre cele trei curse către Marte, inclusiv Tianwen-1 din China și Marte 2020 din Statele Unite, profitând de perioada în care Pământul și Marte sunt cele mai apropiate una de cealaltă. În luna octombrie, Marte va fi la o distanță de 62 milioane de kilometri de Pământ, potrivit NASA.

Spre deosebire de celelalte două proiecte de colonizare a planetei Marte, programate pentru acest an, misiunea arabă prevede orbitarea în jurul planetei timp de un an marțian, respectiv 687 de zile.

Misiunea spre Marte a costat EAU 200 de milioane de dolari. Ea îşi propune să ofere, pentru prima dată, o imagine completă a atmosferei de pe această planetă, studiind schimbările zilnice şi sezoniere. EAU și-au anunţat intenţia realizării acestui proiect în 2014 şi au lansat un program spaţial naţional în 2017 pentru a dezvolta expertiză în domeniu.

Hazza al-Mansouri a devenit primul astronaut al Emiratelor Arabe care a fost trimis în spaţiu, el ajungând în septembrie 2019 la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale.

author avatar
Andreea Vlad
141 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger