AcasăȘTIRI EXTERNEArabia Saudită le dă voie femeilor să trăiască singure, fără acordul unui...

Arabia Saudită le dă voie femeilor să trăiască singure, fără acordul unui bărbat

Arabia Saudită le dă voie femeilor să trăiască singure, fără acordul unui bărbat

De acum înainte, femeile adulte, necăsătorite, divorțate sau văduve nu mai au nevoie de autorizația prealabilă a unui tutore de sex masculin pentru a putea trăi singure, în urma unui „amendament” al legii Sharia.

Această modficare reprezintă încă un pas către autonomie pentru femeile saudite. Autoritățile judiciare din regast au validat recent un paragraf din legea 169 de procedură în fața instanțelor Sharia.

Paragraful B din Legea 169 prevedea că femeile singure, divorțate sau văduve trebuiau să trăiască „sub supravegherea mahram-ului (gardian, tutore, în arabă) lor. Cu alte cuvinte, trebuiau să obțină aprobarea unui bărbat din anturajul lor (tată, frate, fiu, etc) pentru a li se permite să trăiască singure, rămânând la latitudinea acestuia respectiva decizie.

Odată cu modificarea respectivului paragraf, nu mai este cazul. Ea prevede astfel că „o femeie adultă are dreptul de a alege unde să locuiască”.

Un fost procuror adjunct intervievat de ziarul saudit Mecca explică faptul că familiile nu vor mai putea depune plângere împotriva femeilor care au ales să trăiască singure. Cu toate acestea, menționează paragraful, mahram-ul rămâne autorizat să denunțe femeia aflată sub tutela sa „dacă are dovezi că a comis o infracțiune”.

Acest amendament vine după ce o scriitoare saudită, Mariam Al-Otaibi, a fost achitată, în 2020, de justiția locală. Ea a fost trimisă în judecată de tatăl ei pentru că a părăsit casa familiei și s-a mutat în capitală, în Riad,  fără consimțământul lui.

Reformele prințului moștenitor

Această nouă decizie vine în urma programului de reformă economică și socială denumit „Planul Vision 2030”, pus în practică încă din 2016 de prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, care a acordat anumite drepturi femeilor din regat.

Planul urmărește diversificarea economiei regatului să reducerea dependenței sale de petrol. Astăzi, femeile din Arabia Saudită pot conduce automobile, unele bănci, companii, pot lucra în rândurile poliției și a gărzilor de frontieră, pot avea pașaport și să călătorească în străinătate fără acordul unui bărbat.

 

 

author avatar
Tudor Borcea