AcasăȘTIRI EXTERNEProiect incredibil în Arabia Saudită. Primul oraș fără străzi și mașini, cu...

Proiect incredibil în Arabia Saudită. Primul oraș fără străzi și mașini, cu Lună artificială! (FOTO/VIDEO)

Arabia Saudită începe incredibilul. Primul oraș fără străzi și fără mașini, cu Lună artificială (FOTO/VIDEO)

Arabia Saudită începe construcția orașului său ecologic de care nu va avea străzi și va fi gata pentru rezidenți în 2024. Paradisul „liniar” lung de 105 mile nu va avea mașini și nici emisii de carbon.

Prințul moștenitor Mohammed bin Salman a anunțat pentru prima data, în ianuarie,  planurile pentru The Line, o serie de zone urbane lungi de 105 mile de-a lungul unei „coloane vertebrale” centrale.

Acum buldozerele au început în sfârșit să mute pământul și mașinile de foraj să facă tuneluri prin munți pentru a instala cele trei straturi ale orașului liniar: o regiune de suprafață pentru pietoni, plus două straturi subterane pentru transport și infrastructură. Un mega-proiect futuristic denumit Neom.

Nici o călătorie nu va dura mai mult de 20 de minute

„Este o întreprindere uriașă”, a declarat directorul executiv al proiectului, Nadhmi Al-Nasr, pentru Bloomberg , estimând că „nici măcar un procent” din munca necesară pentru a planifica și construi The Line este gata.

În loc să construiască dintr-un punct de plecare și să se dezvolte, Al-Nasr a adăugat că dezvoltatorii iau în considerare „începerea din două puncte” și construirea către centru.

Întinzându-se din munții din nord-vestul Arabiei Saudite până la Marea Roșie, grupurile de comunități agregate ale The Line vor găzdui până la 1 milion de persoane în total, conectate prin tranzit de mare viteză și „soluții de mobilitate autonomă”, potrivit unui comunicat.

Școlile, restaurantele, magazinele și alte destinații ar fi toate la o plimbare de cinci minute distanță și „nici o călătorie nu va dura mai mult de 20 de minute”.

Forma liniară și infrastructura subterană vor contribui la conservarea a 95% din peisajul natural, au spus dezvoltatorii, scrie Daily Mail.

Arabia Saudită va investi între 100 și 200 de miliarde de dolari în The Line, care se estimează că va genera 380.000 de noi locuri de muncă și va crește PIB-ul Arabiei Saudite cu aproximativ 48 de miliarde de dolari până în 2030.

„De ce ar trebui să sacrificăm natura de dragul dezvoltării?” a spus Bin Salman în ianuarie.

„De ce ar trebui să moară 7 milioane de oameni în fiecare an din cauza poluării? De ce ar trebui să pierdem 1 milion de oameni în fiecare an din cauza accidentelor rutiere?”

Un oraș-stat de 500 de miliarde de dolari

The Line este conceput ca prima parte a Neom, un oraș-stat planificat în valoare de 500 de miliarde de dolari, care ar acoperi 10.000 de mile pătrate din provincia Tabuk a Arabiei Saudite, în apropierea granițelor sale cu Iordania și Egipt.

Neom este o combinație a cuvântului grecesc neos, sau „nou”, și mustaqbal (araba) pentru „viitor”.

El face parte dintr-un plan ambițios de a îndepărta Arabia Saudită de dependența de petrol și de a transforma țara într-un hub tehnologic precum Silicon Valley, încorporând în același timp orașe, centre de cercetare, zone de educație și atracții turistice.

„Neom este un accelerator al progresului uman și o viziune a cum ar putea arăta un nou viitor”, potrivit unui comunicat din ianuarie.

„Va fi o destinație și o casă pentru oamenii care țintesc sus și vor să facă parte din construirea unui nou model de locuință excepțională, creând afaceri înfloritoare și reinventând conservarea mediului”.

Taxiuri zburătoare, lux și o lună care se aprinde

Planurile includ taxiuri-drone zburătoare, un parc de distracții în stil Jurassic Park  cu dinozauri roboti și cea mai mare densitate de restaurante cu stele Michelin din lume, potrivit The Wall Street Journal.

Peisajul auster al regiunii va fi transformat de mașini de însămânțare a norilor, de cea mai mare grădină de corali din lume, de nisip care strălucește în întuneric și de o Lună artificială uriașă care se luminează noaptea.

O zonă cu legi diferite de restul regatului saudit

Prezentat ca fiind cel mai mare sistem fără carbon al planetei, metropola cu 16 districte s-ar baza pe parcuri eoliene, energie solară și tehnologie de ultimă oră care transformă apa în oxigen și hidrogen pentru combustibil.

Dar dezvoltatorii lui Neom s-au confruntat cu unele obstacole la început, a spus Al-Nasr pentru Bloomberg, în timp ce inginerii au încercat să proiecteze un oraș în jurul tehnologiei care încă nu există.

Lucrările trebuiau să înceapă initial în primul trimestru al acestui an. Acum că este în sfârșit în derulare, următorul pas pentru Neom este să declare orașul-stat o „zonă liberă” cu legi diferite față de restul Arabiei Saudite.

Potrivit lui Al-Nasr, acest lucru ar putea fi realizat încă din primele luni ale anului 2022.

author avatar
Tudor Borcea