AcasăȘTIRI EXTERNEArabia Saudită. Covid-19, „angajatorul” femeilor din regat

Arabia Saudită. Covid-19, „angajatorul” femeilor din regat

Arabia Saudită. Covid-19 , „angajatorul” femeilor din regat/ Foto: Facebook

Între 2018 și sfârșitul anului 2020, rata de activitate a femeilor în foarte conservatoarea Arabie Saudită a crescut de la 19,7% la 33%. Reformele inițiate de prințul moștenitor Mohamed bin Salman ar putea avea ceva de-a face cu aceasta. Dar pandemia Covid-19, care a forțat sute de mii de muncitori imigranți din regat să plece, explică fenomenul, potrivit cercetătorilor de la Brookings Institution.

Cine ar fi crezut că virusul SARS-CoV-2, responsabil de închiderea comerțului și de recesiune, ar fi la originea unui boom în munca femeilor din Arabia Saudită, un regat fondat în urmă cu 90 de ani pe baza unei alianțe dintre o familie (Saud) și wahabism, unul dintre cei mai retrograde curentele ale Islamului?

Cu toate acestea, așa s-a întâmplat dacă comparăm rata de activitate a femeilor saudite între 2018 și sfârșitul anului 2020, așa cum au făcut cercetătorii de la Brookings Institution, prestigios centru american de analiză.

În doi ani, numărul femeilor saudite care munceau sau căutau un loc de muncă a crescut de la 19,7% la 33%, o creștere de 64%, poate un record mondial! Acest lucru este cu atât mai spectaculos cu cât femeile au fost autorizate abia recent, în 2012, să lucreze în altă parte decât în ​​birouri, ferite de priviri, în special în comerț.

Munca femeilor, una dintre axele planului Vision 2030

Noi locuri de muncă autorizate, inclusiv noaptea, acces mai ușor la educație, dreptul de a conduce automobile sunt numai câteva avansuri în ce privește locul pe care regatul saudit le-a acordat femeilor, chiar dacă libertățile civile și politice se află sub cheie, așa cum a stat dovadă și asasinarea barbară a opozantului Jamal Khashoggi, scrie Ouest-France.

De la sosirea sa, în 2016, la conducerea de facto a regatului, prințul moștenitor Mohammed bin Salman, cunoscut sub numele MBS, a făcut din munca femeilor una dintre axele planului său Vision 2030, care ar trebui să pregătească țara pentru era post-petrol.

Arabia Saudită nu are de ales. Spre deosebire de Emiratele Arabe Unite sau Qatar, slab populate și extrem de bogate, regatul saudit, chiar plin de petrol, nu poate întreține o populație care a crescut de la de 10 până la 30 de milioane de locuitori  în doar patruzeci de ani.

Salarii mai mici ca ale bărbaților

Este suficient Vision 2030 pentru a explica creșterea bruscă a muncii femeilor? Cu siguranță nu. Totuși, potrivit cercetătorilor de la Brookings Institution, creșterea se datorează în mare parte pandemiei Covid-19. De fapt, mulți muncitori străini au părăsit țara, în mod voluntar sau nu: aproape 400.000 de migranți indieni, filipinezi, pakistanezi și chiar din Bangladesh, numai între al doilea și al patrulea trimestru al anului 2020, potrivit Autorității Generale pentru Statistică din Arabia Saudită.

Această forță de muncă a trebuit să fie înlocuită atunci când economia a repornit. Prin urmare, multe companii s-au orientat către femeile saudite, în special în domeniile comerțului, serviciilor administrative și logisticii. Deoarece, dacă sunt plătite în medie de 2,2 ori mai mult decât migranții, salariile femeilor saudite rămân mult inferioare celor ale bărbaților, pentru o muncă echivalentă.

Studiul efectuat de Brookings Institution nu poate, pentru moment, să răspundă la o întrebare majoră: sustenabilitatea acestui puternic progres în activitatea femeilor saudite. Ce se va întâmpla când frontierele se vor redeschide? Și autoritățile, precum MBS, vor rezista ele la scenariul facil de a readuce în regat o forță de muncă docilă și slab plătită?

 

 

author avatar
Tudor Borcea
234 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger