AcasăȘTIRI EXTERNEArabia Saudită, câștigătorul de pe urma crizei din Ucraina

Arabia Saudită, câștigătorul de pe urma crizei din Ucraina

Nu ar trebui să lași niciodată o criză să se irosească – și Arabia Saudită știe asta.

Regatul folosește tensiunea dintre Ucraina și Rusia pentru a se restabili nu numai pe piețele energetice, ci și în politica globală.

Familia regală saudită a trecut peste patru ani grei. Asasinarea editorialistului din Washington Post Jamal Khashoggi la Istanbul în octombrie 2018 i-a pătat grav reputația.

În 2020, prețurile petrolului au scăzut în timpul pandemiei de Covid, zdrobind economia. Apoi, Joe Biden a ajuns la Casa Albă la începutul lui 2021 cu o promisiune, făcută în timpul campaniei pentru alegerile prezidențiale, de a transforma Arabia Saudită într-un “paria”.

Dar acum saudiții s-au întors în afaceri – la puțin peste un an de când Biden a preluat locul aliatului lor convins, Donald Trump.

Renașterea durează de ceva vreme , dar criza din Ucraina – și temerile legate de perturbarea fluxurilor energetice rusești – o accelerează, potrivit Bloomberg.

Conform Agenției Internaționale pentru Energie, saudiții controlează 55% din capacitatea globală de producție de țiței, care poate fi folosită în scurt timp pentru a amortiza orice oprire.

Este un instrument puternic într-o lume îngrijorată de creșterea prețului aurului negru și de inflație.

Cu țițeiul Brent apropiindu-se de 100 de dolari pe baril și producția saudită în drum spre cea mai mare medie anuală, Riadul câștigă mai mulți bani decât oricând de când regele Salman a urcat pe tron ​​în ianuarie 2015.

Conform tendințelor actuale, afacerile petroliere ale regatului vor   aduna în acest an 375 de miliarde de dolari, mai mult decât dublu față de 2020.

Biden evitase să vorbească cu saudiții – în special cu prințul moștenitor Mohammed bin Salman, care conduce afacerile de zi cu zi ale regatului.

Când prețurile petrolului au crescut în octombrie și noiembrie, Casa Albă a ales, în schimb, să apeleze la Rezerva strategică de petrol din SUA. O judecată pripită.

În februarie 2022, oficialii americani au îndulcit tonul cu Riadul, menționând preocupări pentru “stabilitatea aprovizionării globale cu energie”.

Regatul saudit s-a transformat rapid dintr-un “paria” într-un partener al SUA în gestionarea pieței petrolului, cu fața spre un Vladimir Putin agresiv și imprevizibil.

Președintele francez Emmanuel Macron s-a întâlnit față în față cu prințul  Mohammed bin Salman în decembrie. Boris Johnson, premierul Marii Britanii, a vorbit cu el la telefon la începutul acestui an.

Majoritatatea conversațiilor s-au concentrat pe cererea de petrol în contextul escaladării conflictului Rusia-Ucraina-Occident.

Washingtonul trebuie să se împace cu o realitate: prințul moștenitor saudit este așezat confortabil și de acolo îl așteaptă pe Biden să-l apeleze. Are 36 de ani; tatăl său are 86 de ani. În plus, în ciuda luptei globale împotriva schimbărilor climatice, cererea de petrol nu dispare. Arabia Saudită – și dinastia sa conducătoare – vor rămâne o forță în deceniile următoare.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
484 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger