AcasăȘTIRI EXTERNEAprovizionarea mondială cu alimente: Rusia și Ucraina au declanșat isteria foametei

Aprovizionarea mondială cu alimente: Rusia și Ucraina au declanșat isteria foametei

Consumatorii din întreaga lume vor simți „impactul enorm” al războiului Rusiei asupra Ucrainei prin creșterea bruscă a prețurilor la alimente și perturbarea semnificativă a lanțurilor de aprovizionare în agricultură.

Deja Ucraina a interzis exportul unor produse agricole de bază şi a introdus licenţe pentru exporturile sale cheie – grâu, porumb şi ulei de floarea soarelui.

Împreună cu Rusia, Ucraina este unul dintre cei mai importanți furnizori de cereale și ulei de floarea-soarelui pe piețele mondiale, reprezentând o zecime din exporturile globale de grâu, aproximativ 13% din porumb și mai mult de jumătate din piața uleiului de floarea soarelui.

Rich estimează o „inflația în spirală” a costului grâului, porumbului și altor mărfuri – prețurile creșteau înainte de ostilități din cauza secetelor și a cererii mari, pe măsură ce economiile au ieșit din pandemie. „Este un amestec destul de toxic”, a spus el.

Organizația ONU pentru Alimentație și Agricultură a avertizat că până la 30% din suprafețele cultivate din Ucraina fie nu vor fi plantate, fie nu vor fi recoltate în acest an din cauza războiului.

Capacitatea Rusiei de a exporta culturi rămâne neclară din cauza sancțiunilor internaționale, dar pierderea piețelor de export va afecta fermierii țării și va duce la scăderi ale producției.

Miniștrii care au participat la o reuniune a miniștrilor agriculturii G7, convocată vineri ca răspuns la invazia rusă, au cerut țărilor să evite interdicțiile de export și să-și mențină piețele alimentare și agricole deschise.

UE își primește jumătate din porumb din Ucraina și o treime din îngrășăminte din Rusia. Belarus, aliatul Rusiei, este un alt furnizor cheie de îngrășăminte. Prețurile îngrășămintelor au crescut brusc, prețul în creștere al gazelor naturale, principalul ingredient al îngrășămintelor cu azot, amenință, de asemenea, proviziile.

La Bruxelles, statele membre UE urmează să voteze, pe 21 martie, un plan de sprijin pentru fermierii afectați de costurile ridicate și de pierderea exporturilor.

Janusz Wojciechowski, comisarul UE pentru agricultură, a asigurat că nu există riscul unei penurii de alimente pe continent, dar a subliniat că “fermierii europeni cer planuri concrete de la guverne”.

Experții în agricultură vorbesc deja de o „creștere a crizei alimentare care se răspândește din Ucraina”. Națiunile care se bazează pe Ucraina și Rusia pentru cereale ar trebui să colaboreze cu alți producători pentru a-și diversifica lanțurile de aprovizionare.

„Suntem foarte îngrijorați de faptul că un conflict prelungit în Ucraina ar putea limita oferta mondială de culturi de bază, cum ar fi grâul, porumbul și uleiul de floarea soarelui, ceea ce duce la creșterea vertiginoasă a prețurilor la alimente și foamete. Acest lucru ar putea pune în pericol securitatea alimentară globală și ar putea accentua tensiunile geopolitice”, a declarat Gilbert Houngbo, președintele Fondului Internațional pentru Dezvoltare Agricolă.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
305 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger