AcasăȘTIRI EXTERNEApocalipsa globală: “Amazonul este ucis!”

Apocalipsa globală: “Amazonul este ucis!”

Milioane de indigeni din bazinul Amazonului duc o luptă contra timpului pentru a salva imensa pădure tropicală de distrugerile industriale.

Într-un interviu exclusiv cu AFP, în satul junglei ecuadoriane Union Base la cinci ore de mers cu mașina de Quito, Gregorio Mirabal, șeful Corpului de coordonare a organizațiilor populațiilor din bazinul Amazonului face apel la țările dezvoltate prezente la COP26, următoarea conferință climatică de la Glasgow (Scoția), pentru a colabora la salvarea celor 8,4 milioane de kilometri pătrați ai Amazoniei.

A worker siphons crude oil from a waste pit left by Texaco near Dureno in 1993 This oil was later used to spread on roads in the area to keep the dust down

Mirabal, 54 de ani, este  reprezentantul a 3,5 milioane de indigeni care trăiesc în nouă țări sau teritorii: Brazilia, Bolivia, Peru, Ecuador, Columbia, Venezuela, Guyana, Surinam și Guyana franceză.

Daune ireversibile

Acest membru al poporului Wakuenai Kurripaco avertizează că 17% din pădure a fost deja distrusă prin exploatarea petrolului și a mineralelor, poluarea și defrișările pentru agricultură.

“Distrugerile vor ajunge la 20%. Ne îndreptăm către o apocalipsă globală fără întoarcere. Oamenii vor rămâne fără oxigen, planeta se va încălzi în cincizeci de ani, cu două sau chiar trei grade. Viața nu va fi posibilă dacă Amazonul dispare. Amazonul este ucis, îi luăm petrolul, resursele naturale și nu vrem să lăsăm pădurea vie!”.

Bazinul amazonian reprezintă și cea mai mare rezervă de apă dulce de pe planetă. Biodiversitatea crează un climat echilibrat, fiecare arbore generează aer curat. Dar acest ecosistem uriaș a ajuns să colecteze deșeuri și nu există o finanțare clară sau programe majore de protecție.

„Cel mai prost guvern din Amazon”

Cel mai mare pericol, subliniază Mirabal, este lipsa voinței politice a guvernelor țărilor riverane. Și dă exemplul Braziliei care acoperă 60% din întregul bazin Amazon. Sub conducerea președintelui Jair Bolsorano, defrișările și exploatările ilegale au crescut cel mai mult în ultimii ani. „Este cel mai prost guvern pe care îl avem în bazinul Amazonului”.

Totodată, Brazilia, Columbia și Peru sunt cele mai periculoase tări pentru organizațiile indigene care se opun marilor companii petroliere, miniere sau forestiere. Potrivit lui Mirabal, „ ai 80% șanse să fii ucis sau închis acolo”.   200 de activiști au fost uciși în 2020, depășind cu mult cifra de 135 pentru 2019.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
537 afisari

2 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Veşti bune pentru românii care desfăşoară aceste activităţi profesionale. Ocupaţia lor se va calcula la vechimea în câmpul muncii

Conform unei propuneri legislative recent înregistrată la Senat, pentru care inițiatorii cer adoptarea în procedură de urgență, se prevede egalizarea tratamentului dintre contractul de...

Emmanuel Macron, la un pas să ducă NATO în conflict direct cu Rusia. Preşedintele Franţei a vorbit din nou despre un eventual război

Emmanuel Macron a vorbit despre un eventual război într-un videoclip de campanie electorală. Președintele Franței susține campania pentru alegerile europene a lui Valérie Hayer,...
proger