AcasăȘTIRI EXTERNEApocalipsa climatică. 90.000 de europeni ar putea muri în fiecare an. „Este...

Apocalipsa climatică. 90.000 de europeni ar putea muri în fiecare an. „Este cea mai mare amenințare”

Dacă nu se iau măsuri eficiente, 90.000 de europeni ar putea muri în fiecare an din cauza valurilor de căldură, până la sfârșitul secolului, ceea ce ar reprezenta cea mai mare amenințare pentru sănătate legată de climă, a avertizat miercuri Agenția Europeană de Mediu (EEA).

„Fără măsuri de adaptare, și în condițiile unui scenariu de încălzire globală de 3°C până în 2100, 90.000 de europeni ar putea muri în fiecare an din cauza valurilor de căldură”, a declarat EEA.

15.000 de decese, numai vara trecută

În cazul unei încălziri de 1,5°C vizate de acordul de la Paris, această cifră se reduce la 30 000 de decese pe an, a precizat aceasta, pe baza unui studiu publicat în 2020.

Între 1980 și 2020, aproximativ 129 000 de europeni au murit din cauza căldurii, potrivit cifrelor, cu o accelerare bruscă în ultima perioadă.

Combinația dintre valurile de căldură mai frecvente, îmbătrânirea populației și creșterea urbanizării îi face pe europeni mai vulnerabili la temperaturile ridicate, în special în sudul continentului, a declarat agenția UE, scrie Le Journal de Montreal.

Luni, biroul european al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a anunțat că cel puțin 15.000 de decese în Europa au fost direct legate de valurile de căldură severe din vara anului 2022.

Pe lângă valurile de căldură recurente, schimbările climatice fac ca regiunea să devină din ce în ce mai sensibilă la apariția și transmiterea bolilor infecțioase.

Anumite tipuri de țânțari, vectori ai malariei și ai febrei dengue, rămân mai mult timp în Europa, notează EEA. Creșterea temperaturilor favorizează, de asemenea, proliferarea bacteriilor în apă, în special în Marea Baltică, cum ar fi bacteria Vibrio, cea mai cunoscută dintre acestea fiind responsabilă de holeră.

Trebuie luate măsuri preventive și de monitorizare pentru a reduce aceste consecințe morbide asupra sănătății.

„Trebuie pusă în aplicare o gamă largă de soluții, inclusiv planuri de acțiune eficiente împotriva căldurii, ecologizarea orașelor, proiectarea și construirea de clădiri adecvate și adaptarea orelor și condițiilor de lucru”, se arată în raport, care constată că o mare parte din decesele cauzate de căldură în Europa pot fi prevenite.

author avatar
Tudor Borcea
277 afisari

5 COMENTARII

  1. Atâta doar că în ultimul secol temperatura a crescut doar cu 0,5°C. Deci ce tot spun ăștia sunt baliverne. Și nu orice baliverne ci baliverne cu dedicație pentru noii șmecheri.

  2. Refacerea suprafetelor impadurite, crearea de perdele forestiere de-a lungul drumurilor, pe campuri si in jurul localitatilor, plantarea cat mai multor specii de arbori in mediul urban, acolo unde poluarea este maximă, obligarea proprietarilor de fabrici de a planta arbori in jurul acestora…intr-un cuvant, refacerea circuitului apei, in natura si scaderea gradului de poluare !

  3. 90000 ar putewa muri, sau chiar mai multi. Dar nu de la schimbari climatice care pur si simplu nu exista. Mai degraba de foame, de frig sau de la vaccin

  4. Da, bai ipocritilor de birocrati nazisti, toti o sa creada ce baliverne mai delirati voi pe acolo, in ivory towers al vostru 🙂 NOT 🙂 Unii romanasi insa declara ca ar fi mai bine sa va pregatiti pentru lumea noua minunata de dupa WW3 nuclear, atunci nu o sa mai conteze ce anume erati azi, atunci va fi care pe care, la propriu, in fiecare zi si ora !! Scapa numai care poate, bai ipocritilor, de asta e fain in perioada Apocalipsei, fiindca deja fiecare e pe cont propriu, iar distractia numai de acum incepe !!

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri

Tânăr oprit în trafic, pentru un control. Drogat, fără permis și cu numere false la mașină/Ce a urmat

Un bărbat de 21 de ani a intrat în vizorul polițiștilor din Alba. Totul, după ce mașina pe care o conducea tânărul a fost...

Alertă cu bombă la o şcoală din România! Conducerea, avertizată printr-un mail. Panică printre elevi

Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată de către administratorul unei școli de pe strada Henri Barbusse, cu privire la faptul că ar fi primit...