AcasăȘTIRI EXTERNEApel la intervenție imediată în Yemen cu privire la încălcările drepturilor omului

Apel la intervenție imediată în Yemen cu privire la încălcările drepturilor omului

yemenApel la intervenție imediată în Yemen cu privire la încălcările drepturilor omului

Eurodeputatul italian Fulvio Martusciello este un apărător al drepturilor yemeniților care au căzut victime ale regimului iranian din Yemen. Politicianul încearcă de ani de zile să atragă atenția asupra crizei umanitare din Yemen, cea mai rea cu care se confruntă lumea în acest moment.

Martusciello, împreună cu câțiva deputați din diferite țări europene intenționează să-i scrie lui Josep Borrell, vicepreședintele Comisiei europene și Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, pentru a-i cere intervenția imediată în Yemen cu privire la încălcarea drepturilor femeilor, precum și a minorităților persecutate de huthi, în special evrei și bahá’í.

Printre semnatarii scrisorii se numără Peter Pollák (Slovacia), Gianna Gancia (Italia), Isabella Tovaglieri (Italia), Liudas Mažylis (Lituania), Romana Tomc (Slovenia), Patryk Jaki (Polonia), Elżbieta Łukacijewska (Polonia), Massimiliano Salini (Italia) și Janina Ochojska (Polonia).

Situația umanitară din Yemen continuă să provoace îngrijorare, o țară care se confruntă de mulți ani cu o luptă civilă între forțele huthi, care controlează capitala Sana’a, și regim. Dar pentru europarlamentarii enumerați mai sus, semnatari ai unei scrisori care urmează să fie adresată Înaltului Reprezentant al UE Josep Borrell, această luptă înseamnă dezintegrarea continuă a Yemenului. Ceea ce a început ca o luptă civilă localizată menită să ofere Yemenului o democrație solidă a intrat sub controlul forțelor externe și a devenit un război civil brutal și complex.

Este nevoie de intervenția Națiunilor Unite

Infracțiunile comise împotriva femeilor sunt deosebit de grave, echivalând cu crimă, mutilare, detenție, răpire și violență sexuală. Femeile deținute sunt violate în mod repetat de supraveghetori în închisori,  de către milițieni.

Minoritatea evreiască a fost supusă multiplelor violări și strămutări, precum și minoritatea Baha’i, de către miliția Houthi, unde baha’i au fost arestați. Criza a avut ca punct culminant condamnarea la moarte, pronunțată împotriva Baha’i Hamid Haydara. Miliția Houthi i-a expulzat și pe evreii din AlSalem.

La câteva săptămâni după deportarea unei familii yemenite convertite la iudaism, miliția Houthi a deportat șase lideri Baha’i după ani de închisoare și proces sub acuzația de apostazie și spionaj și din cauza religiei lor. Eliberarea celor șase baha’i a venit cu eforturile Națiunilor Unite, care au arătat clar că miliția Houthi a avut de ales între a-i reține după gratii sau de a părăsi zonele lor de control.

author avatar
Andreea Vlad
226 afisari

1 COMENTARIU

  1. Hai siktir.Voi vorbiti de drepturile omului,voi porci nazisti care agresati si impuscati cu gloante de razboi pe cei care ies in strada disperati de jugul pandemist?Sunteti mai rai decat fascistii lui Hitler.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger