AcasăȘTIRI EXTERNEApartamentul lui Boris Johnson: După ce a vopsit ușor, e anchetat cu...

Apartamentul lui Boris Johnson: După ce a vopsit ușor, e anchetat cu spor

Apartamentul lui Boris Johnson: După ce a vopsit ușor, e anchetat cu spor

Comisia Electorală britanică, a anunțat, miercuri, că va deschide o anchetă privind renovarea apartamentului ocupat de Boris Johnson în Downing Street, după ce premierul a fost acuzat că a finanțat lucrarea prin donații private.

„Suntem acum convinși că există motive întemeiate să suspectăm că una sau mai multe infracțiuni s-au produs. Prin urmare, vom continua această activitate sub forma unei investigații oficiale pentru a stabili dacă acesta este cazul”, a declarat Comisia după ce a evaluat informațiile care i-au fost furnizate de Partidul Conservator.

Un purtător de cuvânt al guvernului a declarat marți că costurile renovării apartamentului au fost suportate de Boris Johnson, fără a preciza dacă liderul a primit sau nu un împrumut pe care l-a rambursat apoi.

Acest anunţ a avut loc cu puţin timp înainte de sesiunea săptămânală de întrebări pentru şeful guvernului în Camera Comunelor.

Boris Johnson, acuzat de fosta sa mână dreaptă şi creierul campaniei victorioase pentru Brexit în 2016, Dominic Cummings, de mai multe nereguli, se pregăteşte să înfrunte criticile opoziţiei laburiste.

Fostul consilier Dominic Cummings l-a criticat sever pe liderul conservator şi a pus sub semnul întrebării integritatea sa într-o postare de pe blogul său, vineri.

Cummings, a afirmat că premierul a planificat ca donatorii de partid să „plătească în secret” pentru lucrare.

Politicienii să primească donații, dar ei trebuie să le declare astfel încât publicul să poată vedea cine le-a dat bani și dacă le-a influențat astfel deciziile.

 „Să lăsam cadavrele să se adune cu miile”

Cu câteva zile înainte de alegerile locale din 6 mai, aceste atacuri intervin într-un moment cum nu se poate mai prost pentru Boris Johnson, deja pus în discuție şi într-un scandal de lobby care îi afectează pe unii membri ai guvernului său.

Premierul britanic este acuzat şi că ar fi rostit o frază şocantă pentru a se opune unui nou lockdown în toamna trecută. Potrivit Daily Mail, în cursul unei reuniuni de la sfârşitul lunii octombrie, Johnson ar fi lansat: „destul, mai vreau nici un nenorocit de lockdown, să lăsăm cadavrele să se adune cu miile”, scrie Le Figaro.

Downing Street a dezmințit dar mai multe media au reluat informaţia, dând asigurări că au obţinut confirmare din surse anonime.

O factură de 200.000 de lire sterline

Comisia Electorală, înființată în 2001, este un organism independent care reglementează finanțările politice din Marea Britanie, inclusiv donațiile către partidele politice.

Partidelor, activiștilor și altor grupuri li se cere să raporteze donațiile și împrumuturile peste o anumită sumă – care sunt apoi publicate.

Pe lângă faptul că poate să trimită anchetele poliției, Comisia își poate impune propriile sancțiuni în temeiul Legii din 2000 privind partidele politice, alegerile și referendumurile.

Premierul primește anual o subvenție publică de 30.000 de lire sterline pentru a efectua renovări în reședința privată în fiecare an – dar rapoartele ziarelor sugerează că factura pentru ultimele renovări ar putea ajunge la 200.000 de lire sterline.

 

 

 

 

 

author avatar
Tudor Borcea