AcasăȘTIRI EXTERNEAnunţul pe care l-a făcut Rusia după ce Iran s-a dezlănţuit cu...

Anunţul pe care l-a făcut Rusia după ce Iran s-a dezlănţuit cu rachete asupra Israelului

Serghei LavrovRĂZBOI ÎN UCRAINA. Lavrov acuză NATO că luptă împotriva Rusiei / Avertisment teribil despre izbucnirea celui de-al Treilea Război Mondial

Reacţia Rusiei era una dintre cele mai aşteptate după atacul Iranului asupra Israelului. Escaladarea conflictului dintre cele două state ar putea duce la o nouă „criză acută” în regiunea Orientului Mijlociu, conform prim-adjunctului reprezentantului permanent al Rusiei la ONU, Dmitri Polianski.

„În general, acum avem o potențială nouă criză acută în Orientul Mijlociu. Totul depinde de următorii pași ai părților implicate sau de lipsa acestora”, a spus Polianski.

Rusia, despre atacul asupra consulatului Iranului

Totodată, MAE rus a atras duminică atenţia că nu a existat o reacţie adecvată la atacul israelian asupra consulatului Iranului din Siria, din cauza poziţiei membrilor săi occidentali.

Rusia a adăugat că a atenţionat în nenumărate rânduri că „absenţa unei soluţionări a numeroaselor crize din Orientul Mijlociu, în primul rând în zona conflictului israeliano-palestinian, a dus la o instabilitate crescută”.

Lavrov a vorbit la telefon cu omologul iranian

Ministrul rus al afacerilor externe Serghei Lavrov a avut sâmbătă o convorbire la telefon cu omologul său iranian Hossein Amir-Abdollahian, în care a reiterat condamnarea sa faţă de atacul israelian împotriva consulatului iranian în Siria, în timpul căruia doi generali iranieni au fost ucişi.

Chiar dacă neoficial, Rusia a luat partea Iarnului în aceste conflict. Moscova a condamnat înainte de aceasta modul în care se desfăşoară operaţiunea israeliană în Gaza după atacurile comise de mişcarea islamistă Hamas în Israel pe 7 octombrie anul trecut.

„În legătură cu atacul Iranului împotriva Israelului, la cererea acestuia din urmă, o reuniune urgentă a Consiliului de Securitate al ONU este programată pentru 14 aprilie la ora 16:00 ora New York-ului (23:00 ora Moscovei).

În același timp, au fost distribuite Consiliului de Securitate două scrisori – una israeliană despre «încălcarea Cartei ONU de către Iran» (niciun cuvânt despre lovitura asupra departamentului consular al ambasadei iraniene din Damasc) și una iraniană cu informații despre lovitura de represalii efectuată în cadrul dreptului la autoapărare în temeiul articolului 51 din Carta ONU”, a mai precizat Dmitri Polianski.

author avatar
Andrei Ștefan