AcasăȘTIRI EXTERNEAnul represiunii în China: cum au reușit comuniștii să supună capitalismul

Anul represiunii în China: cum au reușit comuniștii să supună capitalismul

Reprimarea de către China a întreprinderilor private în 2021 a redus cu peste 1 trilion de dolari valoarea de piață a unora dintre cele mai mari companii din țară.

“Prosperitatea comună”, noua directivă a Partidului Comunist, conduce sectoare vizate, de la imobiliar și educație la tehnologie și divertisment, reducând prețul acțiunilor unor jucători consacrați – Alibaba Group, Tencent Holdings, Didi Chuxing Technology Co și New Oriental Education and Technology Group – și influența personală a marilor corporatiști miliardari precum Jack Ma sau Pony Ma.

“Partidul-stat  dictează condițiile afecerilor”

“Partidul-stat  poate dicta condițiile afecerilor, nu invers”. Sectorul privat trebuie să demonstreze supunere. Pentru companii, asta înseamnă că munca lor nu mai este să facă bani, ci să contribuie la bunurile societății”, a declarat Trey McArver, analist la Trivium China, pentru Al Jazeera.

Beijingul a introdus politica “trei linii roșii” pentru a împiedica dezvoltatorii imobiliari privați să primească noi împrumuturi.Limitările de creditare au fost citate ca un factor principal al crizei de lichiditate care a dus la doi dintre cei mai mari dezvoltatori ai Chinei – Evergrande Group și Kaisa – să nu își plătească împrumuturile.

Au urmat noi reguli anti-monopol pentru companiile de tehnologie. Acestea au inclus măsuri pentru a se asigura că aceste companii nu utilizează algoritmi care încurajează utilizatorii să cheltuiască excesiv sau într-un mod care ar putea perturba ordinea publică.

Alibaba, Tencent și Baidu se numără printre giganții tehnologiei cărora li s-au aplicat amenzi pentru presupuse practici monopoliste.

În aprilie, autoritățile de reglementare au amendat  Alibaba cu 2,8 miliarde de dolari și au ordonat Ant Group să se restructureze sub supravegherea băncii centrale a Chinei.

Beijingul și-a exprimat, de asemenea, dezaprobarea față de companiile de tehnologie care caută oferte publice inițiale(IPO) în străinătate.

În august, autoritățile au interzis copiilor sub 18 ani să joace jocuri video timp de mai mult de trei ore în fiecare săptămână, pentru a preveni “dependența”. În fapt, a fost o măsură de control subtil al unui sector extrem de profitabil.

În septembrie, au fost interzise tranzacțiile și investițiile cu criptomonede și mineritul.

Guvernul chinez și-a construit și propriul sistem cloud susținut de stat, care concurează cu Alibaba, Huawei și Tencent în sectorul privat. În orașul Tianjin, companiilor controlate de municipalitate li s-a cerut să-și mute datele de la operatorii privați către cloud-ul susținut de stat.

„Noua paradigmă acordă prioritate preocupărilor de securitate națională, în special în ceea ce privește datele, și aduce o atenție sporită tendințelor sociale și economice, cum ar fi inegalitatea care poate cauza instabilitate și amenința controlul partidului”, a spus Shehzad Qazi, directorul general al China Beige Book International.

În iulie, China a dezvăluit restricții privind învățământul privat. Instituțiilor li s-a interzis să strângă capital în străinătate și să ofere lecții în weekend și sărbători.Reprimarea a răsturnat industria de 120 de miliarde de dolari, New Oriental Education and Technology, cea mai mare firmă privată de tutoring din China, a observat că valoarea de piață a acțiunilor sale listate în SUA a scăzut cu 7,4 miliarde de dolari.

Nici sectorul divertismentului nu a fost cruțat: radiodifuzorilor li s-a ordonat să nu lucreze cu animatori care aveau „poziții politice incorecte”.

Investitorii se întreabă acum care este viitorul creșterii și inovației în China, în contextul în care Partidul Comunist impune noi reguli pentru activitatea de afaceri.

Unii analiști văd o încheiere a perioadei de expansiune economică condusă de sectorul privat. China își va schimba modelul de afaceri: un capitalism menit să promoveze valorile comunismului.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
317 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger