AcasăȘTIRI EXTERNEAnglia sudează banul rusesc cu politica

Anglia sudează banul rusesc cu politica

În Marea Britanie se amplifică scandalul legăturii periculoase între banii rușilor și partidele politice.

Donații masive, jocuri de tenis cu premierii, titluri de Sir… Invazia armatei lui Vladimir Putin în Ucraina  a scos la lumină influența banilor oligarhilor și entităților din Rusia  asupra politicii britanice, reînviind apelurile la curățarea finanțării.

„Influența banilor din Rusia este foarte importantă în politica și în instituția britanică  și a crescut în ultimii 20 de ani”, a declarat omul de afaceri și activistul William Browder, intervievat de AFP.

Un raport parlamentar din 2020 a menționat că „mai mulți membri ai elitei ruse apropiați de Putin au fost identificați printre donatorii organizațiilor politice din Marea Britanie”.

Conservatorii sunt evidențiați în mod special, laburiștii îi acuză că au primit donaţii de zeci de milioane  de lire sterline de la ruși bogați de când Boris Johnson a devenit prim-ministru în 2019.

Printre acești donatori este evidențiat Alexander Temerko, un fost oficial de top al Ministerului rus al Apărării și fost director executiv al gigantului petrolier Yukos. Lubova Cernukhin, fost bancher de investiții, este descrisă în presa britanică drept cea mai mare donatoare din istoria Partidului Conservator: peste 2 milioane de lire sterline.

În special, ea a făcut titluri pentru că a plătit zeci de mii de lire la licitație pentru a juca tenis cu David Cameron, fostul prim-ministru, sau cu Boris Johnson.

Laburiştii solicită, de asemenea, demisia co-preşedintelui conservator, Ben Elliot, în special responsabil cu strângerea de fonduri pentru partid, acuzat de legături cu “marile averi rusești” prin intermediul companiei  Quintessentially.

În 2020, Boris Johnson l-a numit pe Evgheni Lebedev –  fiul oligarhului și fostului spion rus Alexander Lebedev -membru al Camerei Lorzilor. A urmat un scandal de amploare.

Potrivit Sunday Times, Johnson a participat la numeroase petreceri la o proprietate de lux deținută de Lebedev în Italia.

Temerko, Cernukchin și Lebedev s-au pronunțat împotriva ofensivei ruse din Ucraina și neagă că sunt în plata Kremlinului.

Membrul conservator al Camerei Lorzilor, Greg Barker, tocmai a demisionat din funcția de președinte al EN+, un gigant minier în care oligarhul Oleg Deripaska este principalul acționar.

“Este de remarcat faptul că unii membri ai Camerei Lorzilor au interese comerciale legate de Rusia sau lucrează direct pentru mari companii ruse legat de Kremlin”, a comentat William Browder pe marginea raportului parlamentar.

El crede că războiul din Ucraina a servit drept declanșator pentru guvernul britanic care pare acum să-și fi accelerat măsurile împotriva banilor murdari în politică și afaceri.

Daniel Weiner, directorul Brenann Center for Justice, subliniază că partidele politice, inclusiv din  Marea Britanie, nu ar trebui să mai primească nicio donație de la orice persoană în legătură cu un guvern străin.

author avatar
Radu Jacotă Redactor