AcasăȘTIRI EXTERNEAngela Merkel predă ștafeta! Cine va prelua frâiele puterii. Conservatorii germani și-au...

Angela Merkel predă ștafeta! Cine va prelua frâiele puterii. Conservatorii germani și-au ales noul președinte

Angela MerkelAngela Merkel predă ștafeta! Cine va prelua frâiele puterii. Conservatorii germani și-au ales noul președinte

Angela Merkel se apropie de final de mandat, iar în acest an se pregătește să părăsească funcția, după 15 ani. Prin urmare, postul de cancelar al Germaniei va rămâne vacant, fiind foarte disputat de rivalii politici.

Uniunea Creștin-Democrată, partidul din care face parte și actualul cancelar german, și-a desemnat, sâmbătă, în cadrul unui scrutin intern, președintele. Votul intern l-a desemnat câștigător pe Armin Laschet, premierul landului North Rhine-Westphalia. Cel supranumit Armin turcul s-a plasat pe prima poziție pentru a deveni următorul cancelar al Germaniei, relatează Reuters.

Cu o majoritate de 521 de voturi din cei 1.001 delegați chemați la vot, Armin Laschet l-a devansat pe Friedrich Merz (466 voturi), rivalul istoric al cancelarului și în favoarea unei schimbări a conducerii spre dreapta, conform rezultatelor unui vot intern.

Armin Laschet, favorit să devină Cancelar al Germaniei

Armin Laschet, în vârstă de 59 de ani, este fost jurnalist, iar într-un discurs difuzat vineri seară la deschiderea congresului, Merkel a sugerat că l-ar prefera pe el la conducerea CDU.

„Vreau să reușim împreună și să ne asigurăm că Uniunea” ajunge la conducerea cancelariei în septembrie, a reacționat el după victoria sa.

Uniunea Creştin-Democrată (CDU, centru-dreapta) a organizat sâmbătă, în format online, congresul pentru alegerea viitorului lider al formaţiunii. În cursa pentru conducerea CDU s-au înscris Armin Laschet, premierul landului North Rhine-Westphalia, Friedrich Merz, unul dintre rivalii Angelei Merkel, şi Norbert Röttgen, expert în politică externă.

Scrutinul parlamentar este programat în Germania pe 26 septembrie 2021. Cancelarul Angela Merkel a anunţat că nu va mai participa la viitorul scrutin legislativ. Angela Merkel a fost mai longevivă în funcție decât majoritatea omologilor săi. Pe perioada mandatelor sale, ea a discutat cu patru prim-miniștri britanici, cu patru președinți francezi și cu șapte prim-miniștri italieni.

author avatar
Andreea Vlad
422 afisari

1 COMENTARIU

  1. Ce bine ai face madam sa-ti iei si pudelul cu tine.Ar scapa lumea de doua dihanii dintr-un foc.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger