AcasăȘTIRI EXTERNEAngela Merkel, ovaționată în picioare la ultimul summit european la care participă....

Angela Merkel, ovaționată în picioare la ultimul summit european la care participă. Turnul Eiffel al UE – VIDEO

Angela MerkelAngela Merkel, ovaționată în picioare la ultimul summit european la care participă. Turnul Eiffel al UE - VIDEO

Liderii europeni au ovaționat-o în picioare pe Angela Merkel, vineri, cu prilejul ultimului summit european la care participă cancelarul german, după 16 ani la putere.

Este al 107-lea summit pentru Merkel ca cancelar german. AngelaMerkel își conduce în prezent țara în calitate de cancelar interimar, întrucât discuțiile de coaliție sunt în curs de desfășurare în urma alegerilor parlamentare federale de luna trecută.

Președintele Consiliului UE, Charles Michel, a marcat ultima participare a Angelei Merkel la un summit european printr-un videoclip distribuit pe rețelele de socializare, cu imagini cu Merkel la summiturile anterioare, subliniind longevitatea ei.

 

„Sper că nu vă veţi supăra pentru această ceremonie prilejuită de ultimul dvs summit”, i-a spus Charles Michel, preşedintele Consiliului European, potrivit unor surse europene citate de Euronews. Reuniunile Celor 27 „fără Angela sunt ca Roma fără Vatican sau Parisul fără Turnul Eiffel”, a mai adăugat Charles Michel, potrivit sursei citate.

„Plecarea dvs de pe scena europeană ne atinge din punct de vedere politic, dar ne umple şi de emoţie. Sunteţi un monument”, a mai spus Charles Michel, salutând „înţelepciunea” cancelarului, care le va lipsi europenilor „în special în perioadele delicate”.

Doamna de fier a Europei

Discursul a fost întâmpinat cu ovații în picioare din partea șefilor de stat și de guvern care s-au întâlnit joi la Bruxelles. I-a fost oferit și un cadou, o operă de artă transparentă a tânărului designer franco-olandez Maxim Duterre, reprezentând clădirea Consiliului care găzduiește summit-urile.

Şefii de stat şi de guvern au elogiat anterior spiritul de compromis al responsabilei germane pe picior de plecare, precum austriacul Alexander Schallenberg, care a numit-o „artizană a păcii în sânul UE”, sau luxemburghezul Xavier Bettel, pentru care ea este „o maşină a compromisului”.

În calitate de șefă a celei mai mari economii din Europa, Angela Merkel a fost criticată pe scară largă pentru atitudinea Berlinului în timpul crizei financiare globale din 2008-2009, dar ulterior a fost lăudată pentru răspunsul său la criza migrației din 2015.

author avatar
Andreea Vlad