AcasăȘTIRI EXTERNEAnexarea teritoriilor ucrainene ocupate. Răsturnare de situație la Moscova: „încă nu am...

Anexarea teritoriilor ucrainene ocupate. Răsturnare de situație la Moscova: „încă nu am clarificat” / Anunț de ultimă oră al Kremlinului

Vladimir putinVladimir Putin, aniversare în stil sovietic. Liderul de la Kremlin împlinește vineri, 7 octombrie, 70 de ani

Kremlinul a declarat vineri că încă nu a „clarificat” dacă Rusia va anexa în totalitate regiunile ucrainene Herson și Zaporojia sau doar părțile pe care le-a ocupat.

„În ceea ce privește granițele regiunilor Herson și Zaporojia, trebuie să clarificăm”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, cu două ore înainte de ceremonia la finalul căreia Vladimir Putin urmează să oficializeze anexarea a patru regiuni din Ucraina, Zaporojie, Herson, Donețk și Lugansk.

Festivități la Moscova

Președintele rus Vladimir Putin a recunoscut joi, prin decret, independența regiunilor ocupate Herson și Zaporojia din sudul Ucrainei, deschizând astfel calea integrării lor oficiale pe teritoriul Federației Ruse.

Capitala rusă se pregătește pentru festivitățile de vineri, cu trafic restricționat și un concert lângă zidurile Kremlinului, unde și-ar putea face apariția și Vladimir Putin.

„Vreau să fiu foarte clar în legătură cu acest lucru: Statele Unite nu vor recunoaște niciodată, niciodată, niciodată, niciodată pretențiile Rusiei asupra teritoriului suveran al Ucrainei”, a avertizat președintele SUA, Joe Biden.

Marea Britanie „nu va accepta niciodată” anexarea de către Rusia a celor patru regiuni ucrainene, a avertizat și premierul Liz Truss, acuzându-l pe președintele rus că folosește „forța brută” pentru a „schimba frontierele internaționale”.

author avatar
Tudor Borcea