AcasăȘTIRI EXTERNEAndrei Marga, pus pe lista neagră a dușmanilor Ucrainei. Kievul și-a dat...

Andrei Marga, pus pe lista neagră a dușmanilor Ucrainei. Kievul și-a dat acordul

Andrei Marga, pus pe lista neagră a dușmanilor Ucrainei

Andrei Marga, fostul rector al Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, a fost pus pe lista neagră a Ucrainei, după ce a afirmat că Kievul trebuie să cedeze părți din teritoriul național unor țări vecine, printre care și România.

 

Site-ul ucrainean Mirotvorets îl acuză pe Andrei Marga de „încălcarea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei” și „răspândirea narațiunilor propagandistice de la Kremlin”.

Lista neagră, cu acordul Kievului

Ucraina se află în limite nefirești și trebuie să cedeze teritorii: Ungaria – Transcarpatia, Polonia – Galiția, România – Bucovina, iar Rusia – Donbasul și Crimeea”. „Acestea sunt teritorii ale altor țări. Altfel, va fi un conflict”, a spus Marga.„ Până când situația nu va fi rezolvată prin discuții cu America, Rusia, Germania, Ucraina și China și nu se ajunge la un acord, nu va fi pace în Europa. Nu va fi pace, democrația va avea de suferit”, a spus Andrei Marga, mai citează site-ul ucrainean

Mirovorets (aducătorul de pace, pacificatorul) este un site cu sediul la Kiev. Identitatea personalului este secretă si ar fi fost înființat de Serviciul de Securitate al Ucrainei, SBU. Site-ul publică o listă curentă, și uneori informații personale, ale persoanelor care sunt considerate de autori ca „dușmani ai Ucrainei”. UE, țările G7 și ONU au cerut închiderea site-ului, deschis din 2014, dar fără un răspuns din partea Ucrainei.

Andrei Marga figurează alături de alte nume pe „lista neagră”, cum ar fi Roger Waters, basist și compozitor al legendarei trupe Pink Floyd, pentru criticile sale aduse Occidentului în legătură cu războiul din Ucraina.

Site-ul se dedinește ca „ o organizație neguvernamentală independentă creată de un grup de oameni de știință, jurnaliști și specialiști în studiul semnelor de crime împotriva securității naționale a Ucrainei, a păcii, a securității omenirii și a legii și ordinii internaționale”.

El „își desfășoară activitățile în strictă conformitate cu legislația în vigoare a Ucrainei și cu actele juridice internaționale ratificate de statul nostru”.

 

author avatar
Tudor Borcea