AcasăȘTIRI EXTERNEAnchetă penală la Tesla. Sistemul de pilot automat, la ora adevărului, după...

Anchetă penală la Tesla. Sistemul de pilot automat, la ora adevărului, după accidente / Elon Musk dă vina pe clienți

Anchetă penală la Tesla. Sistemul de pilot automat, la ora adevărului, după accidente / Elon Musk dă vina pe clienți / Foto: Facebook

Tesla face obiectul unei anchete în Statele Unite în legătură cu afirmațiile potrivit cărora vehiculele sale electrice se pot conduce singure, au declarat trei persoane familiarizate cu acest subiect.

 

Departamentul de Justiție al SUA (DoJ) a lansat anul trecut investigația, care nu a fost dezvăluită anterior, în urma a mai multor accidente, unele dintre ele mortale, în care a fost implicat sistemul de asistență pentru șoferi dezvoltat de Tesla, cunoscut sub numele de Autopilot, care a fost activat în timpul accidentelor, au precizat persoanele respective.

„Mașina se conduce singură”, dar „țineți mâinile pe volan”

Încă din 2016, marketingul Tesla a lăudat capacitățile sistemului Autopilot iar Elon Musk l-a descris ca fiind „probabil mai bun” decât un șofer în carne și oase. Recent, Musk a declarat Tesla va lansa în curând o versiune îmbunătățită a software-ului de „full self-driving” care ar permite deplasarea cu mașina fără ca șoferul să „atingă volanul”, scrie The Guardian.

Un videoclip aflat în prezent pe site-ul Tesla arată că „persoana de pe scaunul șoferului este acolo doar din motive legale. Dar ea nu face nimic. Mașina se conduce singură”.

Totuși, Tesla i-a avertizat pe șoferi că trebuie să țină mâinile pe volan și să mențină controlul asupra vehiculelor lor în timp ce folosesc sistemul Autopilot. Tehnologia  este concepută pentru a asista la direcție, frânare, viteză și schimbarea benzii de rulare, dar funcțiile sale „nu fac ca vehiculul să fie autonom”, precizează compania.

Elon Musk dă vina pe clienți

Astfel de avertismente ar putea complica orice caz pe care Departamentul de Justiție ar dori să îl intenteze, au precizat sursele. Iar Musk a declarat în 2020 că problemele cu sistemul Autopilot vin de la clienți, care îl folosesc în moduri contrare instrucțiunilor Tesla.

Autoritățile de reglementare federeale în domeniul siguranței și din California analizează deja dacă afirmațiile despre capacitățile sistemului Autopilot și concepția sa le dau clienților un fals sentiment de siguranță, făcându-i să trateze mașinile Tesla ca pe niște vehicule cu adevărat autonome și să se lase pe mâna lor la volan, cu consecințe potențial mortale.

Investigația Departamentului de Justiție reprezintă potențial un nivel mai serios de examinare, din cauza posibilității de a fi formulate acuzații penale împotriva companiei sau a unor directori individuali, au declarat persoanele familiarizate cu ancheta.

În cadrul celei mai recente investigații, procurorii din Washington și San Francisco examinează dacă Tesla a indus în eroare consumatorii, investitorii și autoritățile de reglementare, făcând afirmații nesusținute cu privire la capacitățile tehnologiei sale de asistență a șoferului, au declarat sursele.

author avatar
Tudor Borcea
247 afisari

2 COMENTARII

  1. Elon Musk dă vina pe clienți
    -ilon e prost:
    pe mort,pe mort!
    (pe ala din „locu mortului”,
    daca e nevoie)

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger