AcasăȘTIRI EXTERNEAnchetă la Paris. Politicieni francezi, infiltrați de Moscova. Totul a început de...

Anchetă la Paris. Politicieni francezi, infiltrați de Moscova. Totul a început de la Vladimir Putin și Jacques Chirac

Anchetă la Paris. Politicieni francezi, infiltrați de Moscova. Totul a început de la Vladimir Putin și Jacques Chirac / Foto: printscreen

Asociația Dialogul franco-rus, al cărei copreședinte este europarlamentarul Thierry Mariani (Rassemblement national, RN, extrema dreaptă), este vizată de suspiciuni de corupție, trafic de influență, abuz de încredere și spălare de bani. Președinții săi ar fi beneficiat de călătorii și avantaje finanțate de Rusia.

Două anchete sunt în curs de desfășurare la Paris deschise din 2021, pentru suspiciuni de corupție și trafic de influență, pe de o parte, și abuz de încredere și spălare de bani, pe de altă parte, vizând asociația Dialog franco-rus, a anunțat luni Parchetul din Paris, confirmând informații din Le Monde.

Compensații pentru poziții în favoarea Moscovei

Potrivit unei surse apropiate anchetei, în centrul investigațiilor se află europarlamentarul RN Thierry Mariani, care a co-prezidat asociația din 2012, și Yves Pozzo di Borgo, un fost senator centrist, membru al asociației și președinte al unei firme de consultanță.

Cele două anchete preliminare, care sunt încă în curs de desfășurare, au fost deschise la 29 septembrie 2021 în urma unui raport al Tracfin, unitatea de informații financiare din Bercy, în mai 2021, potrivit parchetului.

Investigațiile, încredințate Oficiului Central Anticorupție (Oclciff), „vor avea ca obiectiv principal stabilirea realității faptelor denunțate”, a precizat aceeași sursă.

Potrivit Le Monde, Mariani și Pozzo di Borgo au beneficiat de călătorii finanțate de Rusia, iar justiția caută să afle în ce măsură aceste cadouri ar fi putut fi folosite ca o compensație pentru pozițiile luate în favoarea Moscovei, potrivit unei surse apropiate dosarului.

Asociația Dialogul franco-rus a fost creată în 2004 sub patronajul președinților Jacques Chirac și Vladimir Putin. Acesta se prezintă ca „un instrument privilegiat de comunicare între cercurile politice, economice și culturale ale celor două țări”, informează BFM TV.

Asociația își propune să „contribuie la aprofundarea relațiilor strategice și a parteneriatului privilegiat dintre Franța și Rusia”.

Thierry Mariani neagă acuzațiile

Contactat de AFP, Thierry Mariani s-a declarat „căzut din cer”, afirmând că „a descoperit existența acestor anchete prin intermediul presei”. El a precizat că „raportul Tracfin a venit cu o lună înainte de alegerile regionale” la care a candidat și că a trecut „un an și jumătate” de când s-au efectuat investigații fără știrea sa.

Europarlamentarul s-a referit la o „percheziție” a sediului asociației, dar a precizat că anchetatorii sunt interesați de „director”. De asemenea, acesta a declarat că conturile asociației sunt „transparente și controlate”. „Nu am primit niciodată nici o plată” din partea asociației Dialogul franco-rus și „nu dețin nicio acțiune la o companie rusă”, a continuat el.

Mariani a anunțat că va scrie „autorităților” pentru a cere „să fie ascultat”, pentru a „ști despre ce este vorba”. Europarlamentarul a adăugat că asociația a „predat cheile sediului” pe care îl ocupa din cauza lipsei de cotizații. Yves Pozzo di Borgo nu a dorit să comenteze.

author avatar
Tudor Borcea