AcasăȘTIRI EXTERNEAncheta exploziilor gazoductelor Nord Stream 1 și 2. Cerință de ultimă oră...

Ancheta exploziilor gazoductelor Nord Stream 1 și 2. Cerință de ultimă oră a Rusiei

Ancheta exploziilor gazoductelor Nord Stream 1 și 2. Cerință de ultimă oră a Rusiei / Foto: printscreen

Rusia a cerut miercuri să participe la ancheta privind scurgerile din gazoductele Nord Stream 1 și 2, după ce Suedia, care se ocupă de anchetă, a blocat accesul în zona presupusului sabotaj din Marea Baltică.

„Ar trebui să existe într-adevăr o anchetă, desigur, cu participarea Rusiei”, a declarat  ministrul adjunct rus de externe, Serghei Verchinin, citat de agențiile de presă Tass și Ria Novosti.

Explozii subacvatice echivalente cu „sute de kilograme” de TNT

După scurgerile de gaze din conductele Nord Stream săptămâna trecută, autoritățile suedeze au decis să „blocheze zona pentru a efectua o anchetă la locul faptei”.

Suedia a blocat luni accesul într-o zonă de cinci mile marine în zona gazoductelor Nord Stream 1 și 2, a anunțat procuratura care investighează presupusul sabotaj rus.

Blocarea zonei implică „interzicerea navigației, a ancorării, a scufundărilor, a conducerii vehiculelor subacvatice sau a cartografierii geofizice”.

Explozii subacvatice echivalente cu „sute de kilograme” de TNT se află la originea scurgerilor de gaze și „toate informațiile disponibile indică faptul că aceste explozii sunt consecința unui act deliberat””, au declarat Suedia și Danemarca într-un raport oficial înaintat Națiunilor Unite.

Suspectată că se află în spatele scurgerilor de informații, Rusia a contraatacat  arătând cu degetul spre Statele Unite, care la rândul lor au negat orice responsabilitate.

Rusia, care deține gazoductele, a declarat că desfășoară propria investigație. Suedia și Danemarca, ale căror ape teritoriale sunt vizate, și-au trimis navele în zonă. Germania și Polonia doresc, de asemenea, să participe la anchetă. Lipsa de coordonare este de așteptat să  facă ca operațiunile complexe.

Pentru a examina conductele de gaz la o adâncime de 80 de metri, sunt necesare echipamente de ultimă generație. Mai exact, un mini-submarin sau o mini-dronă, capabilă nu doar să filmeze dimensiunea găurilor provocate de explozie, ci și să preleveze mostre de nisip de pe o suprafață echivalentă cu trei terenuri de fotbal, în care ar putea fi găsite urme de explozibil sau fragmente de bombe, pentru a fi analizate.

author avatar
Tudor Borcea
585 afisari

1 COMENTARIU

  1. Ipote(nu)za americana (submarina) a tras si cateta ucraineana a explodat 😀 conform propagandei planuite.
    Fiind o torpila de fabricatie sovietica in apele controlate si blocate de Suedia, germanii au acceptat imediat consecintele.
    Rezultatul exploziilor este conform ecuatiilor complicate (geopolitice), iar nemtalaii au pecetluita soarta!
    ps.
    Ptiu, sa nu fie cu deochi, dar americanii iar au noroc la ruleta ruseasca!
    Nu degeaba le-a spus Lavrov ca
    „colegii americani” se comporta ca la „saloon”.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger