AcasăȘTIRI EXTERNEAnatomia taxării corporațiilor

Anatomia taxării corporațiilor

Un acord de revizuire a sistemului fiscal global este aproape încheiat. Acum vine partea dificilă: a-l face să funcționeze.

Negociatorii din peste 130 de țări se vor întâlni vineri pentru a analiza detaliile finale ale unei acțiuni de ani de zile pentru a forța cele mai mari companii din lume să plătească mai mult în țările unde au afaceri. Irlanda – una dintre ultimele obstacole în obținerea unui acord – este pe punctul de a susține propuneri care ar modifica fundamental modul în care corporații precum Apple, Google sau Facebook plătesc impozite la nivel mondial.

Cu toate acestea, atenția s-a mutat deja la următoarea etapă a implementării aranjamentului complex. Țări precum Franța și Statele Unite trebuie să descopere în continuare care guverne pot impozita giganții corporativi, în timp ce factorii de decizie de pretutindeni sunt disperați să obțină venituri suplimentare pentru ca economiile lor să se recupereze de la pandemie.

Discuțiile în curs, facilitate de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, trebuie să stabilească detaliile despre modul în care va funcționa viitorul plan fiscal global, mai mulți oficiali vizând deja 2023, anul în care noul sistem va intra în vigoare.

Diviziunile în curs de desfășurare la Washington cu privire la revizuirile fiscale interne ale întreprinderilor, subliniate de președintele Joe Biden, care sunt esențiale pentru acordul global, ar putea în continuare să împiedice implicarea americană.

Pe de altă parte, notează Politico, țările europene precum Italia și Franța, inclusiv Regatul Unit, trebuie să își retragă propriile impozite digitale interne, care au vizat în primul rând companiile din Silicon Valley.

Iar factorii de decizie politică trebuie să redacteze în continuare acorduri internaționale complicate pentru a înlătura legislația fiscală existentă a țărilor – negocieri care ar putea continua până în 2022.

„Un acord final privind impozitarea internațională pentru secolul 21 este la îndemână și este acum sau niciodată”, a declarat marți Bruno Le Maire, ministrul francez de finanțe. „Fie ajungem la un acord în următoarele zile, fie va fi foarte dificil să recreem impulsul pentru a ajunge la un acord final”.

Cum funcționează

În primul rând, cele mai mari 100 de companii din lume vor trebui să plătească impozite în toate jurisdicțiile în care au operațiuni.

Aceste plăți se vor baza pe o formulă complexă pe care oficialii încă o finalizează. Dar probabil va viza profiturile peste pragul de 10% pentru companiile cu venituri anuale de 20 miliarde dolari sau mai mult. Din acest profit impozabil, acele firme ar trebui să distribuie 25 la sută la nivel global pentru ca țările să poată impozita conform noii formule.

În al doilea rând, peste 130 de țări sunt de asemenea de așteptat să fie de acord cu o rată minimă a companiilor de 15%. Această cifră a dus la lupte politice în Irlanda, a cărei rată internă de impozitare a societăților este de 12,5%, iar alte câteva state au refuzat să se înscrie în acord. Dar, după o presiune intensă, în special de la Washington, Dublin se așteaptă acum să semneze acordul internațional.

Partea grea

Sub protecția anonimatului, patru oficiali ai UE au declarat că  până la sfârșitul lunii octombrie să fie dezvăluite detalii despre o rată minimă globală a impozitului pe profit.

Comisia  Europeană intenționează, de asemenea, să își elaboreze propria versiune a ratei de impozitare de 15% până la sfârșitul anului, astfel încât toate cele 27 de țări să poată începe modificările interne necesare în 2022.

Taxa globală asupra celor mai mari 100 de companii din lume va avea nevoie ca toate țările participante să semneze un acord internațional pentru a se asigura că profiturile pot fi distribuite în întreaga lume fără ciocniri legale. OCDE speră ca acest acord să fie semnat înainte de iulie 2022.

O cronologie atât de rapidă, totuși, ar putea fi dificilă în SUA, unde Congresul încă se luptă pentru un proiect legislativ de politică socială care include actualizări ale regulilor fiscale interne ale țării pentru a se conforma acordului global. Încercările în curs de desfășurare cu privire la modul în care țările individuale pot impozita și giganții corporativi trebuie să fie depășite înainte ca revizuirea fiscală propusă să intre în vigoare.

Washingtonul dorește ca țările cu impozite digitale interne să retragă aceste taxe ca parte a viitoarei înțelegeri, deși oficialii UE au subliniat că vor face acest lucru doar odată ce un acord final – care cuprinde ambele părți ale propunerilor OECD – devine lege.

Oficialii europeni recunosc că impozitele lor naționale vor fi în cele din urmă eliminate, dar că guvernele nu au fost încă de acord cu privire la modul de împărțire a veniturilor fiscale în cadrul noului sistem.

„Blocajul se referă la valoarea realocării profiturilor în exces”, a spus Le Maire, referindu-se la modul în care țările vor împărți veniturile companiilor.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
193 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger