AcasăȘTIRI EXTERNEAnarhia din SUA, combustibil pentru propaganda Chinei

Anarhia din SUA, combustibil pentru propaganda Chinei

TOPSHOT - Police officers kneel during a rally in Coral Gables, Florida on May 30, 2020 in response to the recent death of George Floyd, an unarmed black man who died while being arrested and pinned to the ground by a Minneapolis police officer. - Clashes broke out and major cities imposed curfews as America began another night of unrest Saturday with angry demonstrators ignoring warnings from President Donald Trump that his government would stop violent protests over police brutality "cold." (Photo by Eva Marie UZCATEGUI / AFP) (Photo by EVA MARIE UZCATEGUI/AFP via Getty Images)

Beijingul vrea să sublinieze că ciocnirile dintre poliție și protestatari din orașele americane înseamnă că Washingtonul nu are dreptul să critice represiunile din Hong Kong.

 În decriptarea manifestanților, președintele Donald Trump folosește aparent retorica similară cu ceea ce spune puterea comunistă chineză despre Hong Kong. Trump a scos armata pe străzi, deja în Washington DC, unde au fost arestați 300 protestatari (700 în New York), sunt deplasați 1600 de militari –  valul furiei publice după moartea lui G. Floyd zguduie țara de opt zile. Beijingul a amenințat în repetate rânduri că va dezlănțui Armata de Eliberare a Poporului din Hong Kong pentru a intimida protestatarii, scrie DW. În aceste condiții, propaganda chineză are un loc de muncă ușor de a acuza SUA de ipocrizie și duble standard: în fond, guvernul SUA a susținut protestele din Hong Kong, dar acum condamnă acțiunile presupuse similare acasă. Hua Chunying, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei, a citat ultimele cuvinte ale lui George Floyd, „Nu pot respira”, împreună cu o captură de ecran a unui tweet de la purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Morgan Ortegus, criticând noua lege a Chinei de securitate din Hong Kong. Hu Xijin, redactor-șef al oficiosului Partidului Comunist în limba engleză  Global Times , a comparat protestele din SUA cu cele din Hong Kong într-un videoclip pe Twitter. „Desigur, există motive diferite pentru revolte, dar asemănările lor sunt copleșitoare: toate sfidează legea, subvertesc ordinea și sunt distructive”, a spus el. „Violența din Hong Kong este justificată, iar violența din SUA este nedreaptă. Acest tip de gândire este intolerabil.” În timp ce acuză SUA de duble standarde, aparatul de propagandă al Chinei adună și elogii guvernului chinez: Beijingul – spre deosebire de Washington – nu ar interveni în afacerile interne ale SUA și ar alimenta demonstrațiile prin sprijinirea protestatarilor.Chiar și directorul executiv al Hong Kong, Carrie Lam, folosește tulburările din SUA ca o oportunitate politică.”Am văzut recent standarde duble cel mai clar cu revoltele din Statele Unite”, a spus Lam. „Putem vedea cum au reacționat autoritățile locale. Dar anul trecut când am avut revolte similare în Hong Kong, care a fost poziția SUA?” Numai că propaganda chineză,  insistă pe asemănări între cele două proteste, dar există diferențe și ele contează cel mai mult.

Ce uită comuniștii care arată cu degetul America

În timp ce poliția responsabilă pentru forța excesivă continuă să fie o problemă a SUA, cei patru polițiști implicați în uciderea lui George Floyd au fost concediați. Ofițerul care a îngenuncheat pe gâtul lui Floyd a fost acuzat de omor de gradul al treilea și omor. Prima inculpare la nivel federal în legătură cu revoltele din Minneapolis: Matthew Lee Rupert, un bărbat de 28 de ani care a împărțit explozibili, încurajând alte persoane să le arunce asupra forțelor de ordine. Situația e cu totul diferită în Hong Kong, unde poliția a aplicat pe scară largă forță disproporționată împotriva manifestanților. Mișcarea pro-democrație a cerut neîncetat răspundere din partea poliției, dar Beijingul nu va permite niciodată executivului din Hong Kong să admită vinovăția.

Spre deosebire de raportările mass-media chineze despre Hong Kong în China continentală, protestele din SUA sunt raportate la nivel național și diferite puncte de vedere sunt reflectate în mod critic. În China continentală, protestele din Hong Kong au fost, de asemenea, raportate, dar a fost oferită o singură perspectivă: manifestanții pro-democrație sunt teroriști controlați de străini.

În SUA, oamenii luptă pentru recunoaștere într-o democrație stabile. În China, și sistemul său autoritar, care se impune din ce în ce mai mult la Hong Kong, oamenii nu cunosc decât pacea forțată a unei dictaturi. La urma urmei, Donald Trump nu e Xi Jinping.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
170 afisari

2 COMENTARII

  1. Ba nu e totuna. HONG Kong e o regiune speciala autonoma fata de China dupa eliberarea de colonoanismul britanic.Un soi de Puerto Rico pentru Sua un care e un stat independent de Sua dar care face parte din comuniunea de state. Drept atare atat Puerto Rico dar si Hong Kong au drapele total diferite fata de Sua China sau Anglia or regat…

  2. JACOYAJACOTA ESTI PENIBL CU ACEST ARTICOL CINE A FACUT PRIMAVARA ARABA DAR MAIDANUL SA VADA VSI AMEROLACII CE BINE ESTE

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger