AcasăȘTIRI EXTERNEAmploarea atacului cibernetic din SUA. Avertismentul FBI

Amploarea atacului cibernetic din SUA. Avertismentul FBI

FBI, poliţia federală americană, a subliniat că „amploarea” atacului cibernetic în curs de desfăşurare de vineri împotriva companiei americane Kaseya i-ar putea împiedica pe specialişti să răspundă în mod individual tuturor victimelor.

Pirații cibernetici au atacat cu un ransomware compania Kaseya vineri, 2 iulie, chiar înainte de un weekend prelungit în Statele Unite, pentru a cere o răscumpărare de la un potenţial de peste 1.000 de companii prin intermediul software-ului său de gestiune informatică.

Opriți serverele!

FBI a declarat sâmbătă seara că serviciile sale au deschis o anchetă și că lucrează cu Agenția SUA pentru Securitate Cibernetică și Securitate a Infrastructurii (CISA) și cu alte agenții „pentru a înțelege amploarea amenințării”.

„Dacă credeţi că sistemele dumneavoastră au fost compromise, vă încurajăm să utilizaţi toate măsurile recomandate şi să urmaţi sfaturile companiei Kaseya de a opri imediat serverele (legate de software-ul atacat) şi să semnalaţi FBI”, a adăugat poliţia americană într-un mesaj, duminică, scrie AFP.

„Deși amploarea acestui incident ne poate împiedica să răspundem fiecărei victime în mod individual, toate informațiile pe care le primim vor fi utile în combaterea acestei amenințări”, a subliniat, de asemenea, FBI.

Președitele Biden cere anchetă

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat sâmbătă seara că a ordonat o anchetă, în special pentru a determina dacă atacul a venit sau nu din Rusia.

Deocamdată, „nu suntem încă siguri”, a spus el. Este dificil de estimat amploarea acestui atac de tip ransomware, un tip de program informatic care paralizează sistemele computerizate ale unei companii și apoi cere o răscumpărare pentru a le debloca.

Efect de domino

Potrivit Kaseya, mai puțin de 40 de clienți au fost afectați. Dar unii dintre ei au ei înșiși numeroși clienți iar atacul s-ar fi putut răspândi la sute sau chiar mii dintre ei.

Într-o nouă postare, duminică, compania a spus că lucrează non-stop, „în toate zonele geografice”, pentru a rezolva problema și a restabili serviciul. Compania de securitate informatică ESET Research identificase, sâmbătă, victime în 17 țări din întreaga lume.

Atacul a dus deja la închiderea temporară sâmbătă a câtorva sute de magazine ale unui mare lanț de supermarketuri din Suedia, cu case de marcat care nu mai pot funcționau.

author avatar
Tudor Borcea
161 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger