AcasăȘTIRI EXTERNEAmiral american: Bombardierele strategice trebuie puse în alertă nucleară permanentă

Amiral american: Bombardierele strategice trebuie puse în alertă nucleară permanentă

Amiral american: Bombardierele strategice trebuie puse în alertă nucleară permanentă

În prezent, descurajarea nucleară a SUA se bazează pe trei componente: rachete balistice intercontinentale sol-sol de tip Minuteman III, bombardiere strategice și 14 submarine nucleare din clasa Ohio (SNLR). Cu toate acestea, toate trebuie modernizate în anii următori, ceea ce necesită în mod evident investiții masive.

Astfel, în ceea ce privește componenta oceanică, SUA va conta, începând cu 2030, pe 12 submarine nucleare lansatoare de rachete din clasa Columbia, al căror preț unitar este de aproximativ 5 miliarde de dolari.

În același timp, dezvoltarea și achiziția noilor bombardiere B-21 Raider vor costa US Air Force în jur de 80 de miliarde de dolari pentru 100 de unități.

În cele din urmă, cele 450 de rachete balistice Minuteman III – care au deja 50 de ani – vor fi înlocuite ca parte a programului GSBD (Ground Based Strategic Deterrent), pentru care a fost atribuit un prim contract de 13,5 miliarde de dolari companiei Northrop Grumman.

Dar factura finală ar putea ajunge la 100 de miliarde de dolari, ceea ce a stârnit nemulțumiri în Congres, unde unele voci nu sunt de acord.

Acestea fiind zise, bombardierele B-2 „Spirit” și B-52H „Stratofortress” ale Forțelor Aeriene ale SUA nu mai furnizează o alertă nucleară permanentă de la sfârșitul anilor 1990.

Adică niciunul dintre ele nu sunt pregătite în prezent să decoleze la ordinul șefului Casei Albe cu o bombă nucleară sau cu o rachetă gata de utilizare.

O situație inversă celei din perioada Războiului Rece, când bombardierele ambelor părți, URSS și SUA, se aflat în stare de alertă nucleară permanentă, gata să decoleze cu armament nuclear la bord.

După încheierea Războiului Rece, SUA și-a scos aeronavele strategice din starea de alertă nucleară permanentă.

O diadă, nu o triadă a disuasiunii nucleare

Astfel că descurajarea nucleară americană nu se referă strict la o „triadă”, ci la o „diadă”, alcătuită din rachetele Minuteman III și submarinele din clasa Ohio.

Aceasta este ceea ce a subliniat amiralul Charles Richard, șeful Comandamentului strategic american, în timpul unei audieri parlamentare.

„Dacă nu aveți rachete balistice intercontinentale, atunci sunteți complet dependent de componenta submarină. I-am spus secretarului Apărării (Lloyd Austin) că, în aceste condiții, voi cere să pun din nou bombardierele în stare de alertă permanentă ”, a explicat amiralul Richard, în timp ce era întrebat cu privire la viitorul programului GSBD, scrie Opex 360.

Prin urmare, totul va depinde de soarta rezervată rachetelor sol-sol ale disuasiunii SUA. În orice caz, pentru amiralul Richard, nu se pune problema modernizării acestora pentru a le menține în serviciu dincolo de 2030.

În ceea ce privește înlocuirea lor cu dispozitive noi, prețul de plătit poate fi „descurajant”, în timp ce armele hipersonice sunt susceptibile de a schimba jocul.

author avatar
Tudor Borcea