AcasăȘTIRI EXTERNEAmericanii se tem cel mai mult de China, „unicul competitor al SUA”

Americanii se tem cel mai mult de China, „unicul competitor al SUA”

Americanii se tem cel mai mult de China, „unicul competitor al SUA”/ Foto: Facebook

Un nou document privind strategia de securitate națională publicat de Casa Albă se concentrează pe rivalitatea în creștere cu o „Chină asertivă și autoritară”, singurul concurent al Statelor Unite capabil să ducă „o provocare susținută unui sistem internațional stabil și deschis”.

Pe măsură ce administrația Biden are în vedere următorii pași în relațiile SUA-China, oficialii ar trebui să profite de faptul că poporul american sprijină o politică de confruntare și competiție cu Beijingul.

Un sondaj recent relevă un consens tot mai mare cu privire la China în rândul poporului american. Un sondaj de opinie național comandat de Institutul Ronald Reagan arată că o majoritate solidă a americanilor – 37% – consideră China, pentru prima dată, drept țara care reprezintă cea mai mare amenințare pentru Statele Unite.

Acesta este mai mult decât dublu față de numărul celor care au numit Rusia, numărul doi pe listă, ca cel mai mare motiv extern de îngrijorare.

La aproape 10 ani de la „pivotul către Asia al președintelui Obama”, opinia publică s-a schimbat rapid. În 2018, același sondaj a constatat că doar 21% au identificat China drept cea mai mare amenințare, Rusia fiind în fruntea listei, cu 30%.

Americanii au, de asemenea, o idee despre cum vrea SUA să trateze China. Majorități semnificative bipartide susțin menținerea bazelor în străinătate pentru a descuraja amenințările și a reacționa rapid la evenimente, scrie The Hill.

Acum, mai mulți americani spun că prezența militară americană ar trebui concentrată în Asia, mai degrabă decât în ​​Orientul Mijlociu.

Sprijin pentru aliați și parteneri

Sondajul arată un sprijin puternic pentru concentrarea administrației asupra aliaților și partenerilor. Națiunile indo-pacifice cele mai importante pentru concurența SUA cu China sunt privite favorabil, o majoritate identificând Australia, Japonia, Coreea de Sud și Taiwan ca aliați.

În special, când vine vorba de împărțirea sarcinilor, mai mulți americani cred că aliații noștri din Asia Indo-Pacific „se achită echitabil” de sarcini în comparație cu aliații noștri europeni din NATO. Coreea de Sud a declarat la începutul acestei luni că va contribui la costul staționării trupelor americane pe solul coreean cu 14%.

Abuzurile Chinei în Hong Kong și acasă

Fidel moștenirii președintelui Reagan, sondajul arată, de asemenea, că americanii sunt îngrijorați de abuzurile drepturilor omului în China. Având în vedere represiunea brutală din Hong Kong și genocidul împotriva poporului uigur, nu este greu de văzut de ce.

Peste 70% dintre americani doresc ca Statele Unite să sprijine mișcarea pro-democrație din Hong Kong, chiar dacă acest lucru irită la culme Beijingul.

Clima și Partidul Comunist

Cu toate acestea, îngrijorarea generată de China nu se traduce printr-o abordare unitară asupra modului cum ar trebui gestionată amenințarea pe care o reprezintă.

În timp ce președintele Biden continuă să colaboreze cu chinezii asupra schimbărilor climatice, el trebuie să-și amintească faptul că doar o majoritate la limită a americanilor sunt în favoarea reintegrării SUA în acordul climatic de la Paris.

Americanii sunt, de asemenea, divizați asupra chestiunii dacă schimbările climatice reprezintă, în sine, o amenințare la adresa securității naționale.

Așa cum era de așteptat, există o diviziune foarte partizană cu privire la această problemă, 75% dintre democrați considerând că schimbările climatice reprezintă o amenințare la adresa securității naționale, comparativ cu doar 24% din republicani.

Americanii sunt lucizi asupra întregii game de amenințări cu care ne confruntăm din partea Chinei și susțin angajamentul și leadership-ul  americanilor în regiune.

Oficialii administrației ar trebui să își canalizeze preocupările și, împreună cu aliații și partenerii noștri din regiune, să conducă dintr-o poziție de forță, arată experții Institutului Ronald Reagan.

După cum a spus odată președintele Reagan, „războiul nu vine atunci când forțele libertății sunt puternice, ci când sunt slabe. Atunci tiranii sunt tentați”.

author avatar
Tudor Borcea
219 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger