AcasăȘTIRI EXTERNEAmericanii s-au săturat de atacurile armate: „Până aici!” / Mii de oameni...

Americanii s-au săturat de atacurile armate: „Până aici!” / Mii de oameni au ieșit în stradă pentru legi mai dure privind controlul armelor – FOTO/VIDEO

americaAmericanii s-au săturat de atacurile armate: „Până aici!” / Mii de oameni au ieșit în stradă pentru legi mai dure privind controlul armelor - FOTO/VIDEO / captură video

Zeci de mii de oameni au protestat în SUA pentru a cere legi mai stricte privind controlul armelor, după atacurile în masă recente, scrie BBC. Cei care au participat la sutele de marşuri au scandat „Nu vreau să fiu împuşcat”.

Mitingurile „March for Our Lives” au avut după împușcăturile în masă din Uvalde, Texas, și Bufallo, New York.

March for Our Lives a avut loc în mai multe orașe americane

Mitinguri pentru reforma armelor au avut loc sâmbătă la Washington, New York, alte orașe din SUA și din întreaga lume, pentru a crește presiunea asupra Congresului pentru a acționa după o serie de împușcături în masă.

La Washington, fiul unei victime în vârstă de 86 de ani din atacul din supermarketul Buffalo a spus: „Este suficient. Nu vom merge în liniște în noapte.”, potrivit The Guardian.

Mitingurile March for Our Lives au avut loc la mai puțin de o lună după ce 10 persoane au fost ucise în atacul rasist din Buffalo, New York, iar 19 copii și doi profesori au fost uciși la o școală elementară din Uvalde, Texas.

Americanii cer legi stricte privind armele

March for Our Lives a fost format în 2018 după un atac armat la liceul Marjory Stoneman Douglas din Parkland, Florida, în care au fost uciși 14 studenți și trei adulți. Organizatorii au estimat că un milion de oameni, majoritatea tineri, s-au alăturat protestelor atunci.

Sâmbătă, organizatorii s-au concentrat pe marșuri mai mici în mai multe locații. Protestul din capitala SUA trebuia să atragă 50.000. Marșul din 2018 a umplut centrul orașului Washington cu peste 200.000 de oameni.

„Mă alătur lor pentru a reitera apelul meu către Congres: faceţi ceva”, a scris preşedintele american Joe Biden pe Twitter în sprijinul protestelor prevăzute la Washington şi în multe alte oraşe.

Sâmbătă, primele sute de manifestanţi au ajuns la imensul obelisc din capitala americană. Pe gazonul din apropierea monumentului au fost depuse mii de vaze cu flori albe şi portocalii, reprezentând creşterea violenţei în ţară din 2020, an în care 45.222 de persoane au fost ucise cu armă de foc, potrivit asociaţiei care a ridicat acest memorial, Giffords.

Grupul March For Our Lives a transmis că vor avea loc aproximativ 450 de mitinguri în toată ţara, inclusiv Washington DC, New York, Los Angeles şi Chicago. Totodată, organizația a comunicat că nu îi va lăsa pe politicieni să „nu facă nimic”, în timp ce oamenii continuă să moară. Inacţiunea liderilor politici îi ucide pe americani, potrivit organizației.

author avatar
Andreea Vlad