AcasăȘTIRI EXTERNEAmericanii s-au "înghesuit" să voteze. Trump sau Biden, cine stă mai bine...

Americanii s-au „înghesuit” să voteze. Trump sau Biden, cine stă mai bine în preferinţele electoratului?

Donald TrumpAmericanii s-au "înghesuit" să voteze. Trump sau Biden, cine stă mai bine în preferinţele electoratului?

Bătălia pentru fotoliul de la Casa Albă, dintre Donald Trump şi Joe Biden, i-a mobilizat la maximum pe americani. Aceşti s-au „înghesuit” la urne. E un fel de a spune, pentru că cei mai mulţi dintre ei au votat prin poştă.

Astfel, se strâng tot mai multe voturi anticipate în Statele Unite. Peste 70 de milioane de cetățeni și-au exprimat opțiunea, cu o săptămână înaintea alegerilor prezidenţiale. Având în vedere cele 70 de milioane de voturi deja exprimate, prezența la vot a ajuns la jumătatea celei înregistrate în total în anul 2016.

Donald Trump şi Joe Biden au fost foarte activi în această campanie electorală, în ciuda pandemiei generate de COVID-19. Donald Trump, preşedintele candidat, face turul statelor indecise care pot înclina balanţa victoriei. Democratul Joe Biden, s-a încumetat chiar la o incursiune în fieful tradiţional al republicanilor.

Dintre cei peste 70 de milioane de alegatori care au votat deja anticipat, peste 46 de milioane şi-au exprimat opţiunea electorală prin poştă. Asta înseamnă că ar putea dura zile sau săptămâni până vor fi contabilizate toate voturile prin corespondenţă.

Michael McDonald, profesor în cadrul Universităţii din Florida care gestionează US Elections Project, estimează că numărul de voturi va atinge 150 de milioane, 65% dintre totalul alegătorilor eligibili, cea mai mare rată din 1908 încoace.

Cine stă mai bine în preferinţele americanilor?

Din primele informaţii, se pare că Joe Biden are un avans la nivel naţional de 8,5% în raport cu Trump, însă numărul continuă să varieze. Oricum, americanii sunt împărţiti aproape „fifty-fifty” atunci când sunt întrebaţi cam ce părere au despre mandatul lui Trump.

Un sondaj realizat de Financial Times împreună cu fundaţia Peter G Peterson arăta că 46% dintre americani văd un impact negativ în economie în urma politicilor lansate de Trump, în comparaţie cu un procent de 44 care consideră că politicile reprezintă un ajutor real pe fondul crizei generate de coronavirus.

author avatar
Andrei Ștefan