AcasăȘTIRI EXTERNEAmericanii nu mai au încredere în partidul lui Joe Biden. Sondaj umilitor...

Americanii nu mai au încredere în partidul lui Joe Biden. Sondaj umilitor pentru democrați, chiar înainte de alegerile din Congres

Americanii nu mai au încredere în partidul lui Joe Biden. Sondaj umilitor pentru democrați, chiar înainte de alegerile de jumătate de mandat / Foto: printscreen

Alegătorii din SUA au mai multă încredere în republicani decât în democrați în ceea ce privește principalele probleme cu care se confruntă, inclusiv economia, potrivit unui sondaj ABC News/Ipsos realizat cu mai puțin de trei săptămâni înainte de alegerile de la jumătatea mandatului.

Scrutinul care va avea loc luna viitoare va reînnoi Camera Reprezentanților și o treime din Senat.

Alegătorii spun că economia e slabă

Sondajul subliniază lupta dificilă pe care o duce partidul președintelui Joe Biden pentru a aduna entuziasmul alegătorilor, în condițiile în care aceștia continuă să perceapă economia SUA ca fiind slabă.

Mai mulți alegători au încredere în republicani în ceea ce privește economia, în timp ce interesul pentru alegerile parțiale atinge cote ridicate, potrivit sondajelor. Potrivit unui sondaj NBC News publicat duminică, 70 la sută dintre alegătorii înregistrați și-au exprimat interesul pentru viitoarele alegeri cu 9 sau 10 pe o scară de 10 puncte.

Atât în ceea ce privește economia cât și prețul benzinei, 36% dintre americani au mai multă încredere în republicani decât în democrați – cu 12 și, respectiv, 14 puncte mai mult decât procentul de persoane care au încredere în democrați în aceste chestiuni, scrie Politico.

Inflația, mai preocupantă decât Covid-19 și armele de foc

Democrații conduc în continuare în ceea ce privește încrederea alegătorilor în chestiunea avortului, schimbările climatice, Covid-19 și violența armelor de foc, potrivit sondajului, realizat săptămâna trecută și publicat duminică. Cu toate acestea, economia și inflația sunt temele cele mai prezente în mintea alegătorilor, potrivit unui sondaj POLITICO/Morning Consult publicat săptămâna trecută, ceea ce le dă un impuls politic  republicanilor.

Americanii din ambele partide au arătat un interes record pentru aceste alegeri de la jumătatea mandatului, potrivit unui sondaj NBC News publicat duminică: 70% dintre alegătorii înregistrați și-au exprimat interesul pentru viitoarele alegeri cu 9 sau 10 pe o scară de 10 puncte, potrivit sondajului – cel mai mare nivel înregistrat de NBC într-un sondaj de la jumătatea mandatului în această perioadă a anului.

Republicanii au arătat mai mult entuziasm, 78% dintre ei manifestând un interes ridicat, față de 69% dintre democrați. În sondajul ABC, republicanii s-au încadrat în marja de eroare în ceea ce privește gestionarea imigrației, 35 la sută dintre americani declarând că au mai multă încredere în ei, față de 32 la sută care îi favorizează pe democrați.

Partidul președintelui pierde de obicei locuri în Congres în alegerile de la mijlocul mandatului.

author avatar
Tudor Borcea